Türk hukukunda patentten doğan haklar - Karson, Mehmet (My University, 2003)
Buluşlar ülkelerin teknik, ekonomik ve sosyal ilerlemeleri açısından büyük bir öneme sahiptir. Buluşların ulusal, bölgesel ve uluslararası düzlemde korunması, bunların ülkelerin teknolojik ve ekonomik gelişmelerine yaptıkları yüksek etkiden ileri gelmektedir. İnsanın zihni yaratıcılığına önem vererek, teknolojik ve ekonomik durumunu ileri seviyelere çıkarmak için bu yaratıcı düşünceden yararlanmak isteyen ülkeler, bu alanda yasal düzenlemeler yaparak zihni yaratıcılığın konusu olan ürün veya usulü koruma altına almaktadırlar. Buluş sahibi patent ile bir takım haklara sahip olmaktadır. Bu haklar patent isteme hakkı ve patentten doğan haklar kavramı ile ifade edilmektedir. Biz de bu çalışmamızda patentten doğan hak kavramını inceledik. Konunun sınırlanması açısından patent isteme hakkını incelememiz dışında bıraktık. Konumuzu dört bölüm halinde ele aldık. Birinci bölümde patent kavramı, tarihsel gelişimi ve mevzuatını inceledik. İkinci bölümünde patentten doğan hak ve bu hakkın özellikleri ele alınmıştır. Üçüncü bölümde ise, patentten doğan hakkın kapsamı incelenmiştir. Öncelikle, PatKHK'de (Patent Haklarını Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname) öngörülmüş olan istem veya istemler, eşdeğer unsurlar ve başvuru veya patent sahibinin beyanları hakkın kapsamının belirlenmesinde yararlanılan temel kriterler olarak incelenmiştir. Bu incelemeden sonra, hakkın kapsamında yer alan yetkiler ele alınmıştır. Bu bölümde, son olarak patent konusu buluşun unsurlarının dolayısıyla kullanılması ele alınmıştır. İncelmenin son bölümünde bu hakkın sınırları ve sona ermesi incelenmiştir. Öncelikle hakkın genel sınırları başlığı altında PatKHK m.75'teki fiiller incelenmiş ve hakkın diğer tüm sınırları hakkın özel sınırları olarak ele alınmıştır. Sonuç bölümünde ise, inceleme ile ulaştığımız genel kanaatimize yer verilmiştir.

Inventions are of great significance in terms of technical, economical and social progressions of countries. Retaining inventions within national, regional and international platform is due to the extensive impact of such inventions on the technological and economical improvements of countries. Countries, attaching importance on the human's intellectual creativity and thus aspiring to employ such yielded creative thought in advancing their technological and economical levels, make legal arrangements so as to safeguard the product or procedure that is the subject of intellectual creativity. The inventor is entitled to particular rights by virtue of the patent of his/ her invention. These rights are expressed as right of claim for patent and rights due to the patent. We hereby surveyed the issue of rights due to the patent. We omitted the issue of right of claim for patent so as to restrict the scope of the subject. We have broken down the subject into four different sections. In the first section, we surveyed the patent concept, its historical development and legislation. In the second section, the concept of rights due to patent and the nature of such rights were considered at length. In the third section, we examined the scope of the rights due to patent. First of all, demand or demands stipulated in PatKHK (Decree Law on Safeguarding the Patent Rights), equivalent items and statements of the applicant or patent holder were handled as criteria employed in the identification of the scope of the right in question. Upon such examination, authorities falling within the scope of the right were surveyed. In this section finally the issue of indirect utilization of the items of invention that is the subject of patent was handled. In the last section of the survey, the boundaries and termination of the right were examined. First, under the title of general boundaries of the right, acts stipulated in the 75th article of PatKHK were surveyed and all other boundaries of the right were considered as the private boundaries of the right. In the conclusion section, the general opinion we had through the survey is presented.
Keywords: Patent Hukuku_Türkiye