Kriz reçeteleri: ülkemizi saran küresel krize karşı küçük ve orta ölçekli işletmelere krizden çıkış önerileri - Koç, İbrahim; Çelik, Mukaddes (Öneri Dergisi, 2010)
18. yüzyılda başlayan sanayileşme devrimi el sanatları sürecinin sonunu hazırlamış, kitlesel üretime geçiş gerçekleştirmiştir. Kitlesel üretim kısa süre içerisinde uzmanlaşma ile birlikte makineleşmenin de etkisiyle geniş pazar payı elde edilerek maliyetlerin düşmesi bu dönemde gerçekleşmiştir. 1930’lu yıllarda ise pazarın doyum noktasına ulaşması neticesinde girilen büyük buhran işletmelerin pazarlama anlayışını da satış yönlü olarak benimsemelerine yol açmıştır. Bu bağlamda pazarlama anlayışında üretim anlayışı kadar önemli değişiklikler kaydedilerek müşterinin rakip işletmelere göre en fazla nasıl memnun edileceği yolunda çabalar sarf edilmiştir. 1980’li yıllardan itibaren modern pazarlama tekniklerinde de yeni anlayışlar hakim olmuştur. Müşteriler bireysel anlamda pazarlama açısından memnun edilmeye başlanmıştır. Modern pazarlama tekniklerinin de belirli bir dönemden sonra yeterli olmadığı 2008 global kriz ile ortaya çıkmıştır. Özellikle gelişmiş ülkelerde işletmeler tarafından üretilen mal ve hizmetler piyasada pazarlanma açısından doyum noktasına ulaştığından üretim kadar pazarlama gerçekleşmemiştir. Bu nedenle işletmelerin ortaya çıkan bu durgunluğu üretilecek kriz reçeteleri ile çözüm getirmeleri gereklidir.
Crısıs receıpts: suggestıons for small and medıum sıze enter prıses agaınst global crısıs surrounded our country
Keywords: Global Kriz, Toplumsal Duyarlılık, Kriz, KOBİ, Çözüm Reçeteleri - Global Crisis, Social Sensitivity, Crisis, Small Business, Solution Receipts