Öğretmenlerin Evlilik Uyumlarının Psikolojik İyi Oluşları ve Toplumsal Cinsiyet Rolleri Açısından İncelenmesi - (:unkn) unknown (My University, 2018)
Bu çalışma, öğretmenlerin sahip olunan toplumsal cinsiyet rolleri tutumları ile psikolojikiyi oluş düzeylerinin evlilikteki uyumlarını yordama gücünü belirlemek amacıyla yapılmıştır.Aynı zamanda cinsiyet, eğitim düzeyi, evlilik süresi, hizmet yılı, eş eğitim düzeyi ve sosyoekonomik gelir düzeyi değişkenleri ele alınarak açıklayıcı bilgiler sunulmaya çalışılmıştır.Araştırmanın katılımcıları İstanbul ilinde görev yapan 125 (%61) erkek ve 80 (%39) kadınolmak üzere toplam 205 evli öğretmenden oluşmaktadır. Araştırmada veri toplama aracıolarak Evlilik Uyum Ölçeği, Psikolojik İyi Oluş Ölçeği, Toplumsal Cinsiyet Rolleri TutumÖlçeği ve Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Fark analizi sonuçlarından elde edilen bulgulardoğrultusunda evlilik uyumu ile cinsiyet, eğitim düzeyi ve ailenin gelir düzeyi arasındaanlamlı farklılıklar olduğu tespit edilmiştir. Çalışmanın bulguları, psikolojik iyi oluş ölçeğininöz-kabul davranışı alt boyutunun ve toplumsal cinsiyet rolleri tutum ölçeğinin kadın cinsiyetrolü tutumu alt boyutunun evlilik uyumunu anlamlı yordadığını ortaya koymaktadır.Standardize edilmiş Beta katsayılarına göre ise psikolojik iyi oluş ve toplumsal cinsiyet rollerialt boyut puanlarının birlikte evlilik uyumu puanlarının anlamlı bir yordayıcısı olmadığıtespit edilmiştir.

This study is conducted to determine predictive power of gender roles and psychological well-being on marital adjustment. In addition, variables such as gender, education level, duration of marriage, period of service, partner’s education level and socioeconomic status were studied to provide explanatory information. Participants of the research were composed of in total 205 married teachers including 125 male (61%) and 80 female (%39) working in Istanbul. In this research, Marital Adjustment Scale, Psychological Well-Being Scales, Scale of Gender Roles Attitude and Personal Information Form were used as a data collection tool. Significant differences were found between marital adjustment and gender, education level and level of family’s income in the direction of findings from gap analysis results. The findings from this study imply that self- acceptance behavior as a subscale of Psychological Well-being Scale and attitude of female gender role as a subscale of Gender Roles Attitude Scale significantly predict individuals’ marital adjustment. According to standardized coefficient (Beta), it was found that both of psychological well-being and attitudes of gender role subscales are not a predictor of marital adjustment scores.
The Investigation of Marital Adjustment of Teachers in terms of Psychological Well-being and Gender Roles