Selçuklu hanedan üyeleri tarafından kullanılan şahıs adlarının tespit, tahlil ve değerlendirmesi - Baylan, Emine (My University, 2021)
Ad verme geleneği bir milletin kültür ve tarihine ışık tutan en önemli geleneklerden biridir. Yeryüzündeki hemen hemen her millet için kullanılan isimler, o millete ait örf ve geleneklere ayna tutar. Kültür tarihi araştırmaları açısından önemli olan bu çalışmada Selçuklu hanedan üyeleri tarafından kullanılan bütün Türkçe, Arapça ve Farsça şahıs adları etimolojik kökenine göre sınıflandırılarak açıklanmış ve Türk ad verme geleneklerindeki yeri incelenmiştir. Bu bağlamda dönemin kültürel ve düşünce hayatı yansıtılmaya çalışılmıştır. Selçuklu döneminden günümüze ulaşan yerli ve yabancı sözlükler, tarihi kaynaklar ve onomastik çalışmaları incelenerek Selçuklu hanedan üyeleri tarafından tercih edilen şahıs adları belirlenip bu tercihin arkasında yatan her türlü olgu dönemin şartlarına bağlı olarak ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır. Bu çalışma, Türk tarihinin en önemli kilometre taşlarından biri olan Selçuklu dönemi ile ilgili ortaya konulan önemli bir katalog çalışması özelliği gösterir. Bütün bir hanedan isimlerinin açıklanması ve bu isimlerin farklı kültürel kodlardan dilimize geçerek kullanılması, Türk ad verme geleneklerindeki değişimin Arap ve Fars kültürünün etkisiyle yüzyıllara göre sınıflandırılması, tarihi çalışmalar için önemli veriler sunmaktadır.

The tradition of naming is one of the most prominent traditions that shed light on the culture and history of a nation. The names used for almost every nation in the world mirror the customs and traditions of that nation. All Turkish, Arabic, and Persian personal names used by members of the Seljuk dynasty were categorized and clarified according to their etymological origins, and their position in Turkish naming practices was discussed in this paper, which is significant in terms of cultural history studies. In this context, the cultural and intellectual life of the period was tried to be reflected. Personal names chosen by members of the Seljuk dynasty were decided by analyzing domestic and foreign dictionaries, historical documents, and onomastic studies from the Seljuk era, and all sorts of phenomena behind this preference were attempted to be discovered based on the circumstances of the period. This study is an important catalog analysis put forward about the Seljuk period, which is one of the most influential milestones in Turkish history. The clarification and explanation of the names of the whole Seljuk dynasty and the usage of these names by translating to our language from various cultural codes, the classification of the shift in Turkish naming practices by the influence of Arabic and Persian culture over the centuries present valuable information for historical studies.
Keywords: 1543’e kadar; Ad Bilimi Seljuks; Ad Verme Gelenekleri; History; Names in Seljuk Dynasty; Naming Traditions; Onomastic; Selçuklu Hanedan İsimleri; Selçuklular; Seljuks; Tarih; To 1453; Turkey; Turks; Türkiye; Türkler