Holding şirketlerde mali tabloların Türkiye muhasebe standarlarına göre konsolidasyonu - Kahriman, Murat (My University, 2002)
Holding Kavramı; hukuken bağımsız durumda olan en az iki işletmenin tek bir yönetim etrafında toplanması demektir. Bu işletmeler hukuken bağımsızlıklarını devam ettirmelerine karşılık ekonomik yönden holding'in bağımlı işletmeleri olmaktadırlar. Mali Tablolar; bir işletmeye ait varlık ve sermaye yapısına, işletme faaliyet sonuçlarına, dönem kârının oluşumuna dair kullanılan bilgileri ifade eder. Bunların genel kabul görmüş muhasebe ilkelerine göre düzenlenmesi, doğru ve güvenilir olması kamuoyunun bilgilenmesi için gereklidir. Konsolidasyon; bir topluluğun mali tablolarını birleştirmede mükerrerliğe neden olmaması açısından topluluk arası yapılan işlemlerin konsolide mali tabloya dahil edilmemesi için yapılan eliminasyon ve düzeltme işlemleridir. Konsolidasyon yapılmadan önce kapsamının ve yönteminin belirlenmesi gerekir. Kapsam; topluluk içinde hangi işletmelerin mali tabloları konsolidasyona tabi tutulacak hangileri bu çalışmanın dışında bırakılacak. Tam konsolidasyon ve oransal konsolidasyon olmak üzere iki tür konsolidasyon yöntemi bulunmaktadır. Yatay ve kademeli olmak üzere ikide konsolidasyon şekli bulunmaktadır. Konsolide mali tablolar düzenlenmesi için gereken koşullar yerine getirildikten sonra çalışma tabloları ile gerekli düzeltme ve gidermeler yapılmalıdır. Bağlı işletmeye yapılan yatırımlar maliyet yöntemi veya özvarlık yönteminden biri kullanılarak muhasebe kaydı yapılabilir. Konsolidasyonda belirtilmemiş olan konuların mali tabloların dipnotlarında belirtilmesi gerekir. Ülkemizde Konsolidasyon ile ilgili bazı kurum ve kuruluşların yayınladığı tebliğlere göre mali tablolar konsolidasyon işlemi yapılmaktadır. Bu çalışmada Türkiye Muhasebe Standartlarına göre nasıl konsolidasyon yapılacağı uygulama yardımıyla açıklanmaya çalışılmıştır.

CONSOLIDATION OF FINANCIAL STATEMENTS, IN HOLDING COMPANIES, IN ACCORDANCE WITH THE TURKISH ACCOUNTING STANDARDS Holding Company Concept ; Holding arises when legally autonomous at least two or more entities join around one single management. Although these enterprises still continue their legal authority, economically, they depend upon the holding company and become subordinate enterprises in the new structure. Financial statements express informations belonging to a company and concerning profitability and capital structure; results of company activities and periodical profit formation.Thus, financial statements have to be prepared upon generally agreed accounting principles and they have to be accurate and reliable for informing public opinion reasons. So as to prevent repetitions and recalculations, when uniting financial statements of an association or a group, consolidation consists of activities of elimination and correction; and means exclusion of intergroup operations from the final consolidated financial statements of the holding company. Before doing a consolidation, it is crucial to define scope and methods. Scope is concerned about the entities whose financial statements are subject to consolidation and whose are kept outside the study. There are also two consolidation types in the sense of shape : horizontal and hierarchical. After fulfilling all necessary conditions for preparing consolidated financial statements, corrections and removals have to be done in the working tables. Accounting records can be created according to one of the cost or capital methods for investments made to dependent companies.All issues that are not emphasized during the consolidation procedure, have to be announced in balance sheet footnotes. In light of proclamations and notifications published by some foundations and institutions, consolidation operation is realized in Turkey.In this study, it is tried to explain with the assistance of an application, how consolidation is done in Turkey according to Turkish Accounting Standards.
Keywords: Holdingler_Türkiye