Servet-i Fünun Dergisinde seyahat yazıları (1891-1901) - Özdemir, Zafer (My University, 2008)
Bu araştırma, Servet-i Fünun dergisinde 1891-1901 yılları arasında yayımlanan seyahat yazılarını tespit etmeye, bunları medeniyet, kültür ve sosyal hayat açısından ele almaya çalışmaktadır. Batılılaşma tarihimiz açısından da önem arz eden eserler, yazarlarının bakış açıları bakımından da değerlendirilmiştir. Çalışmamız, 19. yy. sonlarında, Osmanlı toplumunun bütün dünyayı kuşatan ufkunu da yansıtmaktadır. Anahtar sözcükler: Seyahat, Servet-i Fünun, medeniyet, kültür, sosyal hayat, Batılılaşma.

This research tries to determine the travel articles which are published on Servet-i Fünun magazine in between 1891 – 1901 and to elaborate them in terms of civilization and social and cultural life. The articles which have great importance in our Westernization history are also evaluated regarding their writers’ point of views. Our study reflects the scope of ideas of Ottoman society which encompassing the whole world. Key words: travel, Servet-i Fünun, civilization, culture, social life, Westernization
Keywords: Batılılaşma; Dergiler; Dergiler_Seyahat Yazıları; Sosyal Hayat; Süreli Yayınlar; Türk Dili