Viyana kuşatmalarını anlatan iki Alman Halk Şarkısı örneğinde Türk imajı - COŞAN, LEYLA (My University, 2008)
Türklerin Alman edebiyatında sıkça yer aldığı bilinmektedir. İki kültür arasında özellikle 15. ve 16. yüzyıllarda süregelen savaşlar Türklerin Avrupa'daki imajlarını belirleyen temel unsurlardan biri olmuştur. Almanca konuşulan bölgelerde oluşan ve "Türk şarkıları" diye adlandırılan Alman halk şarkıları özellikle de 16. ve 17. yüzyıllarda halk edebiyatı içerisinde oldukça sevilen bir tür olarak yerini alır. Hristiyan dünyasının Türkler tarafından sürekli tehdit edilmesine paralel olarak "Türk şarkılarında" da muazzam bir artış gözlenebilmektedir. Türklerin “zulmünü” anlatan bu şarkılar Hristiyan toplumunu cesaretlendirmeye ve Türklere karşı savaşmaya çağırır. Bu bağlamda incelenen şarkılardan biri I. Viyana kuşatması, diğeri ise II. Viyana kuşatması dönemine ait olan şarkılardır. Birinci Viyana kuşatması döneminde korkulan Türk imajı hakîmken, II. Viyana kuşatmasından, dolayısıyla da Türklerin yenilgilerinden sonra korkulan Türk imajının yerini alay figürü olan Türkler alır. Viyana kuşatması dönemine ait olan iki şarkı örneğine dayanarak değişen Türk imajı incelenecektir.
Keywords: Alman Edebiyatı; Halk şarkıları; Viyana Kuşatmaları; Türk imajı