Bilgisayar destekli sayısal tezgahların sanayimizdeki yeri - Balkı, Ekrem (My University, 2000)
Ö Z E T Yapılan bu çalışmada bilgisayar destekli sayısal kontrollü (CNC) tezgahların Türk imalat sanayiinde kullanımı ve yeri incelenmiştir. Bu inceleme için gerekli bilgiler anket yolu ile elde edilmiştir. Daha önce yapılan çalışmalar ve literatür araştırması ışığında hazırlanan anket formu muhtemel CNC tezgahı kullanan firmalara gönderilmiştir. Bu arada bazı CNC tezgahı kullanan firmalar ile görüş teatisinde bulunulmuştur. Dolayısıyla anketlerin cevaplandırma biçimi yakından gözlenmiştir. Bu kapsamda toplanan anket sonuçları bilgisayar ortamında Excel 98 kullanılarak bilgiler derlenmiş Türkiye'de CNC tezgahların kullanımını gösteren grafikler ve tablolar oluşturulmuştur. Yapılan çalışma içersinde anketler ile gelen bilgiler yorumlanmıştır. Dolayısıyla bir takım verilerin Türkiye'deki ve dünyadaki bazı kurumların yaptığı çalışmalarla da karşılaştırması yapılarak ek yorumlar da getirilmiştir. Bu çalışmada CNC tezgahı kullanıcısı olan firma kapasiteleri çıkartılıp, aynı zamanda firmalara bu teknolojiyi seçmeye zorlayan nedenler ve elde edilen sonuçlar grafikler yardımı ile irdelenmiştir. Firmalarda kullanılan CNC tezgahların en çok kullanılan tezgah tipleri (CNC torna, CNC dik işleme merkezi) göz önünde tutularak analiz edilmiştir. Ayrıca firmaların tezgah kullanımından sorumlu personeli, programcıları, personelin eğitim durumu, firmalarda tezgah bozulmasından kaynaklanan iş günü kayıpları sorgulanarak araştırmaya yansıtılmıştır. Yapılan bu çalışma CNC tezgahlarının Türk imalat sanayiindeki durumunu ortaya çıkarmıştır. Küçük ve orta ölçekli işletmelerin CNC tezgahına bakışı tezgah kullanımında karşılaşılan güçlükler ve firmalarda CNC tezgahı ile ilgili personelin eğitim durumu ile CNC tezgahlarının kullanımına olan ihtiyaç yapılan anketler sonucu ortaya çıkmıştır. Anketlerle yapılan çalışma sonucunda CNC tezgahlarının imalat sanayisindeki ihtiyaçlara verdiği cevap irdelenmiş, bu kapsamda ortaya çıkan en büyük problemin teknik eğitim yetersizliği olduğu anlaşılmıştır. S U M M A R Y In this study, usage and place of the Computerized Numerical Control (CNC) benches in Turkish Production Industry is investigated. Necessary information is obtained via quastionnaire. After studies and literature resaerch have been done, prepared quastionnaire forms were sent some compaines whom are using CNC bench. Meantime they were consulted. The gathered data were edited by using Exel 98 program. During survey, the gathered data were not only appraised by means of graphs and tableaus but also compered with several studies in Turkey as well. The gathered data collected by means of questionnaires were commented. Concequently some data in Turkey and some associations making with studies on CNC were compered and suplementary comments were made . In thıs study, CNC bench usage capacities of the firms have been determined. Meanwhile, these firms that are forced to use these technologies and obtained results are evaulated by means of graphs. The most used types of CNC benches in the firms like CNC turning-lathe and CNC vertical process centers have been considerably analyzed. Besides education condition of staff who are in charge of CNC benches and work power loses that originate from bench break down in workshops have been investigated as cross-examination. Condition of CNC benches in turkish Production İndustry has been commented. The view of small and middle scaled enterprises on CNC benches and dificulties resulted from the usage of CNC benches and education case of the CNC bench operators and need for the CNC benches are focused by means of survey. As a consequent of the questionnaire, the responses of the CNC benches to the Turkish Production Industry were investigated. Technical education weakness is focused as the biggest problem
Keywords: Makine Elemanları-Sayısal Denetim; Makine Mühendisliği-Takım Tezgahları