İslâm öncesi dönemden Hz. Peygamber'in vefatına kadar Arap Yarımadası'nda kervancılık - Özgül, Mansur (My University, 2020)
Kervanlar tarih boyunca insanların en eski ulaşım ve taşıma araçlarından birisi olmuştur. Ticaret, ibadet ve göç gibi farklı nedenlerle kervan yolculukları gerçekleştirilmiştir. İpek Yolu, Kral Yolu, Kürk Yolu gibi çok önemli tarihi yollar kervanlar tarafından kullanılmıştır. Bu çalışmada, İslâm öncesi dönemden Hz. Peygamber’in vefatına kadar Arap Yarımadası’nda gerçekleştirilen kervancılık faaliyetleri konusu ele alınmıştır. Çalışma sonucunda Arabistan Coğrafyasında yaşayan Arapların, ele alınan tarihi süreç içerisinde, kervan faaliyetlerinde çok etkin oldukları görülmüş, yarımada içerisinde yaşanan siyasi olayların bu faaliyetleri olumlu ya da olumsuz etkilediği gözlemlenmiştir.

Caravans have been one of the oldest means of transportation of people throughout history. Caravan trips were made for different reasons such as trade, worship and migration. Very important historical roads like Silk Road, Fur Road and Royal Road were used by caravans. In this study, the subject of caravan activities carried out in the Arabian Peninsula from the Pre-İslâmic period until the death of the Prophet was discussed. In consequence of the study, it was seemed that Arabs living in Arabian Peninsula and in the historical process stated above, were very active in caravan organization and observed that political events encountered in the peninsula effect the caravan organization positively or negatively.
Keywords: Arabia; Arabian Peninsula; Arabistan; Arap Yarımadası; Camel; Deve; History; Hz. Peygamber Caravan; Islam; İslam; Kervan; Prophet Muhammed; Tarih