Destinasyon seçiminde destinasyon imajı ve kent markalama : Kapadokya üzerine bir araştırma - Kazancıoğlu, Ezgi Rüya (My University, 2020)
Günümüzde turizm faaliyetleri, ekonomik açıdan ülkelerin en fazla gelir elde ettikleri alanı oluşturmaktadır. Bölgelerin tercih edilmesi, sahip oldukları tarihi yapı, bölgeye özgü lezzetler ve coğrafi yapıya bağlı olarak ilerlemektedir. Bu nedenle, turistlerin ilgisini çekmek ve destinasyon bölgesinin tercih edilmesini sağlamak amacıyla belirli faaliyetler meydana getirilmektedir. Bireylerin gerçekleştirilen faaliyet hakkında bilgi ve fikir sahibi olması tanıtım çalışmaları ile mümkün olmaktadır. Kent hakkında hedef kitlelerin bilgilendirilmesini sağlayan ve kentin sahip olduğu özelliklerin ön plana çıkmasını sağlayan tüm bu çalışmalar kent markalama kavramının temelini oluşturmaktadır. Kent markalama faaliyetleri, bireylerin destinasyon seçimini etkileyen önemli bir etki alanını oluşturmaktadır. Kentlerin marka statüsü edinmesini sağlayan temel nokta, bireylerin zihninde kent ile ilgili yaratılan imaj kavramı ile ilgilidir. İmajın bireyleri satın alma davranışına yönlendirerek destinasyon bölgesini tercih etmelerinin sağlanması ise, destinasyon imajı olarak nitelendirilmektedir. Bu tezde, Kapadokya Bölgesi ’nde gerçekleştirilen destinasyon imajı ve kent markalama faaliyetlerinin destinasyon seçimine ne derecede etkili olduğu konusu ele alınmıştır. Bu amaç doğrultusunda, İstanbul’ da yaşamını sürdüren Kapadokya Bölgesi ‘ni daha önce ziyaret etmiş ve etmemiş bireyler üzerinde bir araştırma gerçekleştirilerek Kapadokya Bölgesi destinasyon imajının ve kent markalama faaliyetlerinin başarı derecesi saptanmaya çalışılmıştır.

Today, tourism activities constitute the sector where countries generate the most income economically. Preference for regions depends on their historical structure, regional flavors, and geographical structure. For this reason, certain activities are organized in order to attract the attention of tourists and to make the destination region preferred. Individuals are informed and have an idea about the activity carried out through promotional activities. All these activities, which provide information to target audiences about the city and bring the characteristics of the city to the forefront, form the basis of the concept of city branding. City branding activities constitute an important area of influence that affects individuals’ destination selection. The main point that enables cities to acquire brand status is related to the concept of image created in the minds of the individuals. The image directing the individuals to buying behavior and enabling them to prefer the destination region is defined as the destination image. In this thesis, the effect of the destination image and city branding activities in the Cappadocia Region on the destination selection is scrutinized. In line with this purpose, it is aimed to determine the success level of Cappadocia Region’s destination image and city branding activities by conducting a research on individuals who live in İstanbul and have visited the Cappadocia Region and have not visited there before.
Keywords: Brand; Cappadocia; City; Destinasyon; Destinasyon İmajı; Destination Image; Halkla ilişkiler; Kapadokya Destination; Kent; Marka; Public relations