Meslek liselerinde atölyelerin (uygulama ortamlarının) etkin kullanılabilirliği ve öğrenme üzerindeki rolü - Özyılmaz, Seda (My University, 2009)
MESLEK LİSELERİNDE ATÖLYELERİN (UYGULAMA ORTAMLARININ) ETKİN KULLANILABİLİRLİĞİ VE ÖĞRENME ÜZERİNDEKİ ROLÜ Meslek liseleri, teorik bilgilerin verildiği genel eğitimin yanında atölyede uygulamalı eğitimin yapıldığı kurumlardır. Bu sayede öğrencilere teorik bilgilerin yanında beceri de kazandırılır. Öğrencilere beceri kazandırmak için mesleki bilgilerin aynı anda çok sayıda duyu organına hitap etmesi ve tam öğrenmenin gerçekleşmesi için bu bilgilerin uygulanması gerekmektedir. Okulda öğrenilen bilgi ve becerilerin uygulanarak pekiştirilmesi için uygun atölye ortamı gereklidir. Atölyeler ne derecede verimli kullanılabiliyorlarsa uygulama ortamları da öğrenciler için o ölçüde verimli olacak ve böylece kalıcı öğrenmeler gerçekleşecektir. Bu çalışma, Meslek liselerindeki atölyelerin (uygulama ortamlarının) etkin kullanılabilirliğini ve atölyelerin öğrenme üzerindeki rolünü belirlemek amacıyla yapılmıştır. Yapılan çalışma, var olan bir durumu betimlediği için tarama modelli bir araştırmadır. Atölyelerin kullanımı ve öğrenme üzerindeki rolüyle ilgili verileri elde etmek için öğretmen ve öğrencilere uygulanmak üzere 2 adet ölçme aracı geliştirilmiştir. Her iki anket de 3 bölümden oluşmakta, birinci bölümde kişisel bilgileri edinmeye yönelik sorular yer almakta; ikinci bölümde ise atölyelerin kullanımı ve öğrenme üzerindeki rolünü tespit etmeye yönelik 30 soru bulunmaktadır. Anketlerin üçüncü bölümünde öğretmen ve öğrenciler eklemek istedikleri görüş ve önerileri belirtmişlerdir. Bu araştırmanın evrenini, 2007 – 2008 Eğitim – Öğretim yılında, İstanbul ilinde meslek liselerinde çalışan atölye öğretmenleri ve okumakta olan öğrenciler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise, İstanbul ilinde; bilişim teknolojisi, tekstil teknolojisi- giyim üretim teknolojisi, makine teknolojisi ve elektrik-elektronik teknolojisi alanlarından 16 farklı meslek lisesinden rastgele (random) seçilen, meslek lisesinde görev yapan 200 atölye öğretmeni ve bu alanlarda okumakta olan 300 meslek lisesi öğrencisi oluşturmaktadır. Yapılan istatistikî analizlerde; meslek liselerindeki atölyelerin etkin kullanılabilirliği ve öğrenme üzerindeki rolü çeşitli değişkenlere göre ele alınmış ve sonuçlar ortaya konulmuştur. Deneklere uygulanan anketlerden elde edilen verilerin çözümlenmesinde SPSS istatistik kullanılmıştır. Elde edilen bulgular için tablolar oluşturulmuş ve sonuçlar yorumlanmıştır. Araştırma bulguları göz önünde bulundurularak çeşitli önerilerde bulunulmuştur.

THE EFFICIENT USAGE OF WORKSHOPS IN VOCATIONAL HIGH SCHOOLS AND THEIR ROLES ON LEARNING Vocational high schools are the institutions in which students get both practical education in workshops and general education in classes. By this way, they are taught skills beside theoretic knowledge. To acquire skills, vocational knowledge has to address many organs at the same time and to achieve the mastery learning, these knowledge have to be practiced. Suitable workshops are necessary to reinforce the knowledge that is learned in school by practicing. If the workshops are used efficiently, the practices will be efficient for students and by this way permanent learning is gained. This research was done for determining active usage of workshops and the role of workshops on learning. The survey method was utilized since the research describes an existential condition. To get data about the usage of workshops and their roles on learning, two measurement materials which are applied to teachers and students have been improved. Both two questionnaires consist of three parts. The aim of the questions in the first part is to get personal data. In the second part, there are thirty questions about the usage of workshops and their importance on learning. In the last part of questionnaire, teachers and students have pointed out their ideas and suggestions which they want to add. Teachers who taught at vocational high schools and students who studied at vocational high school in Istanbul in 2007- 2008 academic year form the universe of this research. 200 technical teachers and 300 students who are chosen randomly from 16 different vocational high school, branches of information technologies, textile Technologies - clothing manufacturing technologies, electric- electronic technologies form the sample of this research. The efficient usage of the workshops in vocational high schools and their roles on learning were searched according to different variables and the results were presented in the statistical analyses. SPSS statistic program was used for analyzing the data which were applied to experimental subjects. Charts were formed for the obtained findings and the results were commented on. Considering the findings of research, some suggestions were given.
Keywords: Meslek Liseleri; Öğrenim ve Öğretim