The impact of empowerment on work engagement mediated through psychological empowerment : moderating roles of leadership styles and work goals - Çağlar, Emine Sevinç (My University, 2011)
Bu araştırmanın başlıca hedefi çalışanların işe tutkunluk düzeyi üzerinde güçlemenin etkisini incelemektir. Güçleme kavramı, güçlendirme ve güçlenme olmak üzere iki boyut içermektedir. Güçlendirme; bireyin çalıştığı kurum, yaptığı iş, örgüt içindeki ilişkileri ve yönetime ait etkenleri belirtir. Diğer bir deyişle, bireye dışarıdan etkiyi ifade eder. Güçlenme ise, bireyin kendisinden kaynaklanmaktadır. Araştırma; güçlendirmenin, bireyin kendisini güçlenmiş hissettiği ölçüde işe tutkunluk üzerinde etkili olabileceği varsayımından yola çıkmaktadır. Güçlendirme ve güçlenme ilişkisinde lider davranışlarının aracı rolünün incelenmesi araştırmanın bir diğer boyutunu teşkil etmektedir. Liderlik tarzlarının güçlenmeyi farklı düzeylerde etkilemesi beklenmiştir. Bulgular, güçleme konusunda etkin kültürel yapı ile uyumlu yeni bir liderlik tarzı ortaya koymaktadır. Bireyin çalışma amacı, güçlenmenin işe tutkunluğa etkisini farklılaştıran bir değişken olarak incelenmiş ve bu görüşü destekleyen sonuçlar elde edilmiştir. Araştırmanın örneklem grubunu 4 ve üzeri yıldızlı otel çalışanları oluşturmaktadır. Bu bağlamda, özellikle otel yönetimlerine katkıda bulunmak amacıyla görüşler sunulmuştur.

The main purpose of this study is to see the effect of empowerment on employee’s work engagement. The impact is assumed to be mediated through psychological empowerment. Leadership style is considered as an important determinant of employees’ empowerment perceptions. So that, significant characteristics of various leadership styles are tested to see the effect levels. Results indicate a new style which is an amalgamation of mainly transformational, transactional and paternalistic behavior. Work goal is included in the research model as another influential variable on engagement. It is figured to moderate the relation of psychological empowerment and work engagement. The research sample consists of hotel employees. 4 and over star hotels are the plane of the study. Accordingly, obtained results enabled to suggest opions that may be beneficial especially for hotel management.
Keywords: Liderlik; Örgütsel Davranış