XV. - XVII. YÜZYILLARDA HARŞİT VADİSİ’NDE İKTİSADÎ HAYAT - (:unkn) unknown (My University, 2018)
Bu çalışmada XV., XVI. ve XVII. yüzyıllarda Harşit Irmağı’nın oluşturduğuvadide yer alan ve bugün Tirebolu ilçesinin sahil kesimindeki bazı yerleşim birimleriile Doğankent (Harşit) ve Kürtün ilçelerine bağlı iskân birimlerinde yaşayan halkıngeçim kaynakları ile bölgenin iktisadî kapasitesi ele alınmıştır. Makalenin ana kaynaklarınıdönemin Tahrir Defterleri ve Avârız Defterleri teşkil etmiştir. Ayrıca bölgeve bölgeye yakın birimlerle ilgili yapılan ilmi araştırmalardan da yararlanılmıştır.Vadi dâhilindeki iskân birimlerinde tarıma açık ne kadar toprak bulunduğu ve butopraklardan elde edilen ürünlerin neler olduğu ve ne kadar üretildiği ve bölgede hangimeyvelerin yetiştirildiği tespite çalışılmıştır. Beslenen hayvanların neler olduğu vebunların ekonomik değeri değerlendirilmiştir. Sanayi ürünü olarak yetiştirilenkendirin üretim kapasitesi ve değirmenlerin ekonomik gelişmeye katkısı ele alınmıştır.

This study covers the commercial capacity and sources of income of people living in the settlement districts under towns of Kürtün and Doğankent (Harşit) with also some settlement districts of coastal areas of the current towns of Tirebolu and the valley located on Harşit River in the 15th, 16th and 17th centuries. The main sources of our article are Deed Books and Drifter Books. Further, it has been benefited by scientific research concerning the district and the other close districts. It has been tried to obtain the size of agricultural areas in such districts, what kind of and how much agricultural goods were produced, what kind of fruits were produced in which areas. The nature of the animals fed and their economic value are assessed. In addition to these, it analyzes the production capacity of flax as industrial commodity and the contribution of mills to economic development and growth.
“Economıc Lıfe In Harşıt Valley In The 15th-17th Centurıes”
Keywords: Coğrafya