Keratokonus hastalarında uygulanan iki farklı mini-skleral kontakt lensin karşılaştırılması: Klinik performans, gün ortası sislenme, çökme miktarı ve zamanlaması - BAĞATUR VURGUN, ELİF (My University, 2021)
[SS-KL-07] Keratokonus Hastalarında Uygulanan İki Farklı Mini-Skleral Kontakt Lensin Karşılaştırılması: Klinik Performans, Gün ortası Sislenme, Çökme Miktarı ve Zamanlaması Elif Bağatur Vurgun, Semra Akkaya Turhan, Ayşe Ebru Toker Marmara Üniversitesi, Göz Hastalıkları ABD, İstanbul GİRİŞ VE AMAÇ:Keratokonus hastalarında iki farklı mini-skleral lensin klinik performansını, gün ortası sislenmesini, çökme miktarı ve zamanlamasını karşılaştırmak. YÖNTEM:Keratokonus tanısı olan 11 hastanın 17 gözüne 15 mm mini-skleral lens (AirKone Skleral Lens; LCS, Fransa) ve 9 hastanın 15 gözüne 16.5 mm mini-skleral lens (Misa Lens; MCT, Hollanda) uygulandı. Lens uyumu, biyomikroskopi ve ön segment optik koherens tomografi (ÖS-OKT) ile değerlendirildi. Kornea açıklıkları ÖS-OKT ölçülürken lens arkası sıvıdaki optik dansite değişimleri Scheimpflug tomografi ile 0., 2. ve 4. saatlerde değerlendirildi. Yüksek ve düşük kontrast görme keskinliği (GK) her vizitte kaydedildi. Hastaların konforu, görme kalitesi ve genel memnuniyeti 5-soruluk Likert ve 100 mm-VAS skalaları ile 4. saatin sonunda değerlendirildi. BULGULAR:Ortalama yaş (24.4±5.4 - 21.7±4.5, p=0.145) ve gözlükle düzeltilmiş en iyi GK (0.36±0.15 - 0.35±0.20, p= 0.984) her iki grupta da benzerdi. Ortalama Snellen-yüksek kontrastlı GK, her iki mini-skleral lens ile anlamlı olarak arttı ve her iki grupta da 4 saatlik takipte stabil kaldı. Ancak, düşük kontrastlı GK her iki grupta da 4. saatte anlamlı olarak azaldı (p=0.02). Preoperatif değerlerle karşılaştırıldığında, optik dansite her iki grupta da zamanla anlamlı olarak arttı (p=0.003). 15 mm mini- skleral grubunda 2. saatte çökme miktarı 62.2±11.9 μm (%62.6), 4. saatte 99.5±14.2 μm; 16.5 mm mini-skleral grubunda 2. saatte 46.4±22.3 μm (%56.4) ve 4. saatte 82.1±37.3 μm idi. Görme keskinliği, optik dansite ve 4. saatte toplam çökme miktarı açısından iki grup arasında anlamlı fark izlenmedi (p>0.05). 15 mm mini-skleral lens uygulanan hastaların konfor (4.6±0.7 vs 3.6±0.9), görme kalitesi (4.8±0.4 vs 3.7±0.7) ve genel memnuniyet (95.7±6.0 vs 65.3±20.3) skorları daha yüksekti (p <0.0001). TARTIŞMA VE SONUÇ:Keratokonus hastalarında iki mini-skleral lensin klinik performansı, gün ortası sislenmesi ve lens çökme miktarı benzer olmasına rağmen, 15 mm mini-skleral lens grubunda hasta memnuniyeti daha yüksekti. Anahtar Kelimeler: keratokonus, mini-skleral lens, gün ortası sislenme
Keywords: Tıp; Sağlık Bilimleri; Medicine; Health Sciences; Klinik Tıp (MED); Klinik Tıp; Clinical Medicine (MED); CLINICAL MEDICINE