Salahi’nin tasavvufi şiir şerhleri - Arıcı, Resul (My University, 2006)
SALÂHÎ'NİN TASAVVUFÎ ŞİİR ŞERHLERİ Salâhî (1705-1782), çok sayıda ünlü mutasavvıf şâirin şiilerini şerh ederek, genelde dînî, özelde de tasavvufî edebiyat sahasında önemli şerhler meydana getirmiştir. Çok geniş bir ilmî birikime sâhip olan Salâhî'nin bu şerhleri, dînî ve tasavvufî muhtevâsının yanısıra, bünyesinde barındırdığı pek çok ilim sahasına âit bilgiler bakımından ayrıca incelenmeye değer bir özellik taşımaktadır. Her ilim gibi tasavvuf ilminin de kendine has bir kavramlar dünyâsı vardır. Bilhassa tasavvuf edebiyâtına âit eserleri okurken yoğun bir şekilde karşılaşılan bu kelimelerin tasavvuf ilmi içerisinde kazandıkları husûsî mânâlara vâkıf olunabildiği ölçüde tasavvufun doğru anlaşılabileceği muhakkaktır. Salâhî'nin bu eseri de, doğrudan veya dolaylı olarak açıkladığı kavramlar bakımından, tasavvuf kavramlarına dâir yapılan çalışmalara kaynaklık edebilecek bir yapı arz etmektedir. Bu çalışmada, metin neşrine ilave olarak yapılan muhtevâ incelemesinde, Salâhî'nin işlenen konulara dâir özellikle tasavvufî açıklamaları vurgulanmaya çalışılmış, ayrıca bu konulara dâir bâzı mutasavvıfların görüşlerine de yer verilmiştir.

SALÂHÎ’S COMMENTARİES OF SUFİC POEM By commenting poems of well-known a very number of mystics poet; Salâhî (1705-1782) had written out a crucial work which is generally religious specifically in the field of Sufi literature. Scholar Salâhî who had solid and very wide social scintific background this work which needs to be digged and researched further for not only its religious and mystical content but also the precious information. Similar to other social sciences, Sufism has its own terminology and concepts. These concepts and terminological specil words can be encountered frequently while reading works in Sufi literature. It is for sure that Sufism can only be comprehended properly when the aformentioned concepts understood with the special meanings they gain in the Sufism. In terms of the concepts it explains either directly or indirectly, this work by Salâhî is one of the source and refrence for the explanations about concepts of Sufism. In this paper, Salâhî’s (1705-1782) particularly mystical explanations about the mentioned topics are emphasized while studying the content on top of the publication of the text. In addition, ideas and comments by other Sufis are also mentioned.
Keywords: İslam Dini; Tasavvuf