Riskli bebeklerde 1-18 ay arası gelişim düzeyi ile okul öncesi kaba motor performans arasındaki ilişkinin incelenmesi - Özge Karanlık (My University, 2022)
Amaç : Çalışmamızın amacı 2014-2016 yılları arasında Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı Aile Danışma Merkezi’nde 1-18 ay arasında gelişim düzeyi değerlendirilmiş riskli bebeklerin okul öncesi kaba motor performansını değerlendirmektir. Gereç ve yöntem : Çalışmaya Alberta Infant Motor Skalası uygulanmış olan 120 olgunun 57’si alındı. Serebral palsili çocuklara kaba motor performansı değerlendirmek için Kaba Motor Fonksiyon Ölçütü-88, tanı almamış çocuklara ise Gelişimsel Koordinasyon Bozukluğu Anketi uygulandı. Bulgular : Çalışmamızdaki toplam serebral palsi %21, gelişimsel koordinasyon bozukluğu riski %33,3 ve sağlıklı olgular %45,6 olarak belirlendi. Gelişimsel koordinasyon bozukluğu riski taşıyan çocukların %78,9’u erkekti. Serebral palsi olan grupta; gestasyonel yaş ile kaba motor, el becerileri, yeme ve içme becerileri ve iletişim fonksiyonlarını sınıflandıran sistemler arasında negatif yönde yüksek düzeyde, gestasyonel yaş ile Alberta Infant Motor Skalası arasında pozitif yönde yüksek düzeyde, Alberta Infant Motor Skalası ile Kaba Motor Fonksiyon Ölçütü-88 arasında pozitif yönde yüksek düzeyde anlamlı ilişki saptandı. Alberta Infant Motor Skalası puanları ; serebral palsi tanısı ve gelişimsel koordinasyon bozukluğu riski olan çocuklarda, sağlıklılara göre düşük bulundu. Sonuç : Çalışmamızda serebral palsi tanısı dışında olgularda gelişimsel koordinasyon bozukluğu riski yüksek bulunmuştur. Düşük Alberta Infant Motor Skalası skorları çocuklarda majör nörolojik sorun tespit edilemese bile minör nörolojik bozukluklar ve gelişimsel koordinasyon bozukluğu açısından uzun dönem takibi önerilir.

Aim: In our study, it was aimed to evaluate the gross motor performance of high-risk infants in the preschool period, whose development level was evaluated between 1-18 months at the Turkish Spastic Children Foundation between 2014 and 2016. Materials and Methods: Of 120 children evaluated with Alberta Infant Motor Scale, 61 agreed to participate in the study, and 57 were included in the study. The Gross Motor Function Measurement-88 to assess gross motor performance in children with cerebral palsy, The Developmental Coordination Disorder Questionnaire was applied to undiagnosed apparently healthy children. Results: In the total population in our study, the rate of cerebral palsy was 21%, the rate of developmental coordination disorder risk was 33.3%. 78.9% of children at risk of developmental coordination disorder are male. In the group with cerebral palsy; There was a strong negative correlation between gestational age and gross motor, manual ability, eating and drinking ability and communication function classification systems. Strong positive correlation between gestational age and Alberta Infant Motor Scale, strong and significant positive correlation was found between Alberta Infant Motor Scale and Gross Motor Function Measurement-88. Alberta Infant Motor Scale; it was found statistically significant that it was lower in children with cerebral palsy diagnosis and developmental coordination disorder risk compared to healthy children. Conclusion: In our study, the risk of developmental coordination disorder was found to be quite high in cases other than the diagnosis of cerebral palsy. Even if major neurological problems cannot be detected in children with low Alberta Infant Motor Scale scores in the early period, long-term follow-up is recommended for minor neurological disorders and developmental coordination disorder.
Keywords: Alberta infant motor scale; Alberta infant motor skalası; cerebral palsy; Child development; Child welfare; Çocuk gelişimi; Çocuk sağlığı; developmental coordination disorder; Developmental disabilities; Gelişim yetersizlikleri; gelişimsel koordinasyon bozukluğu; high-risk infants; riskli bebek; serebral palsi