Zorunlu Arabuluculuğun Adalete Erişim Hakkı Çerçevesinde_x000D_ İrdelenmesi - ÖZEL, SİBEL (My University, 2020)
Alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemi (ADR) olan arabuluculuk tarafların üçüncü bir kişinin yardımıyla uyuşmazlıklarınıçözümlemeye çalıştıkları bir süreç anlamına gelmektedir. Bu itibarla zorunlu arabuluculuk kavramı arabuluculukla bağdaşmazgörünmektedir; zira tarafların prosedüre katılımlarının gönüllü olması zorunludur. Ancak sürece başlamak ile süreçtekalmak arasında fark olduğu ileri sürülmüştür. Buna göre tarafları arabuluculuğa zorlamak onları sulh olmaya zorlamakanlamına gelmemektedir.Zorunlu arabuluculuk mahkemede dava açmak için gerekli bir şart olarak yani dava şartı arabuluculuk olarak gerçekleşebilir.İkinci görünüm şekli, mahkemenin yönlendirmesiyle gerçekleşen zorunlu arabuluculuktur. Burada hâkime tarafların rızasınabakmadan onları arabuluculuğa gönderme yetkisi verilmiştir. Üçüncü olarak zorunlu-benzeri olarak ifade edilebilecekbir yöntemle arabuluculuğa zorlama sağlanabilir; zira bu yöntemde mahkeme öncesinde arabuluculuğa gitmeyen tarafyargılama giderlerini ödemeye mahkûm edilir.Bu makalede Avrupa İnsan Hakları ve Temel Özgürlükler Sözleşmesi m. 6 ve 13’de anlamını bulan yargısal koruma prensibinibünyesinde barındıran adalete erişim hakkı çerçevesinde zorunlu arabuluculuk irdelenmektedir.

Mediation as a method of ADR (alternative dispute resolutions) is a process whereby parties attempt to solve their_x000D_ disputes with the assistant of a third person. Therefore, it seems strange to call something “mandatory mediation”_x000D_ because it requires for parties’ voluntary participation during the process. However, it is argued that there is a distinction_x000D_ between voluntariness into and within the process. Thus, that coercing parties to attempt mediation is not necessarily_x000D_ tantamount to enforcing settlement._x000D_ Mandatory mediation may appear as a condition for the admissibility of an action before courts. The second type of_x000D_ mandatory mediation appears as court-referred mediation that gives judges power to refer parties’ mediation regardless_x000D_ of their consent. The third is described as quasi-compulsory because it is indirectly compelled through adverse cost_x000D_ orders if not undertaken prior to commercing proceeding._x000D_ This paper reviews mandatory mediation in terms of access to justice which is constituted by the principle of judicial_x000D_ protection enshrined in Art 6 and 13 of the European Convention for the Protection of Human Rights and Fundamental_x000D_ Freedoms.
The Review of Mandatory Mediation in Terms of the Right of Access to Justice