Application of EU state aid and competition rules to the types of undertakings under article 106 TFEU and Turkey’s obligations within this scope - Başar, Feyza (My University, 2011)
Rekabet Hukuku, Devlet Yardımları, Kamu İşletmeleri ÖZET AB DEVLET YARDIMI VE REKABET KURALLARININ TFEU’NUN 106. MADDESİNDEKİ İŞLETME TÜRLERİNE UYGULANMASI VE TÜRKİYE’NİN BU KAPSAMDAKİ YÜKÜMLÜLÜKLERİ Bu tezde Devletin, kamu işletmeleri ile özel veya münhasır haklara sahip işletmeler aracılığıyla pazarda ekonomik faaliyetlerle iştigal etmesi ve bu tip işletmelere rekabet ve Devlet yardımı kurallarının TFEU 106. madde hükümleri doğrultusunda uygulanması konusu incelenmiş ve belirli sonuçlara varılmıştır. Bu doğrultuda, Devletin ya egemenlik yetkisinden kaynaklanan kamu gücünü kullanarak ya da pazarda mal ve hizmet sunmak suretiyle ekonomik faaliyetler yürüterek hareket edebileceği ortaya konmuştur. Devlet faaliyetleri ekonomik nitelikte olup olmamasına göre Birlik Anlaşmalarının farklı hükümlerine tabii olabilecekler ya da tamamen bu hükümlerin kapsamı dışında kalabileceklerdir. Yapılan incelemeler sonucunda da görülmüştür ki AB rekabet ve Devlet yardımı kuralları sadece ekonomik bir faaliyet sözkonusu olduğunda tatbik edilebilir olmaktadır. Bununla birlikte kamu işletmeleri ile özel ve münhasır haklara sahip diğer işletmelerin ekonomik nitelikteki faaliyetleri ise gerekli şartları taşımaları halinde TFEU 106(2) hükmü uyarınca AB rekabet ve devlet yardımı kurallarının uygulanmasından muaf kılınabileceklerdir. Gerek ekonomik faaliyetleri ekonomik olmayan faaliyetlerden ayırabilmek gerekse 106(2) hükmündeki muafiyet şartlarının oluşup oluşmadığını anlayabilmek için her olayın özelliklerine göre bir değerlendirme yapılması gerekmektedir. Competition Law, State Aids, Public Undertakings

APPLICATION OF EU STATE AID AND COMPETITION RULES TO THE TYPES OF UNDERTAKINGS UNDER ARTICLE 106 TFEU AND TURKEY’S OBLIGATIONS WITHIN THIS SCOPE In this thesis the State’s involvement in economic activities on the market place through public undertakings and undertakings having exclusive and special rights, and the application of the competition and State aid rules to these undertakings under the provisions of Article 106 TFEU was analysed and several conclusions were obtained. It was submitted that the State may act either by exercising public powers arising from its sovereignty or by carrying out economic activities by offering goods and services on the market. State activities will be subject to different rules of the EU Treaties or may totally remain outside the scope of such rules according to their economic or non-economic nature. The EU competition and State aid rules are only applicable, when there is an economic activity under consideration. On the other hand, the economic activities of public undertakings and the undertakings with special and exclusive rights might be exempted from the application of EU competition and State aid rules if the requirements are fulfilled under Article 106(2) TFEU. Therefore, in order to distinguish between economic and non-economic activities or to find out that the conditions of the derogation under Article 106(2) are fulfilled, a case-by-case analysis is necessary.
Keywords: Avrupa Birliği Hukuku; Rekabet Hukuku