Emerging transition from AC to DC powered homes - Çiftçi, Fatma Serra (My University, 2020)
Artan günes sistemleri uygulamaları ve evlerde kullanılan elektronik cihazların artması,arastırmacıların evlerde dogru akım (DC) ile çalısan sistemlerin artan uygulamalarını onaylamalarınaneden oldu. Bu uygulama sayesinde, elektrik faturalarında maliyet tasarrufu,enerji tasarrufu ve CO2 emisyonunda azalma, Amerika gibi bazı ülkelerde bazı projelerdesaglanmıstır. Bu çalısmada, geleneksel alternatif akım (AC) ile çalısan cihazlarasahip bir evin DC cihazlarla degistirildigi senaryosunu sunuyoruz. Sunulan konutun yeri,Türkiye’de Istanbul’dadır. Bu, 4 kisilik bir evdir. Evin elektrigi, dogalgaz santrallerindentemin edilen elektrik sebekesinden saglanmaktadır. Ancak, öngörülen senaryomuzda ev,elektrigini günes fotovoltaik sisteminden üretmektedir. sebekeden bagımsızdır. Günespanelleri, akü ve sarj kontrolörü vardır. Hangi cihazların degistirilebilecegi, enerji veelektrik faturası açısından ne kadar tasarruf saglandıgı, bu AC/ DC geçisinde ekonomik,teknik, sosyal ve çevresel sorunların neler oldugu ve konut binaları için DC ve AC arasındahangi sistemin daha fazla tercih edilecegi soruları AHP yöntemine dayalı olarak sunulançalısmada yanıtlanmıstır. Sonuçlar, elektrik faturasında yüzde 74.129 oranında maliyettasarrufu saglandıgını göstermektedir. Bununla birlikte, piyasadaki bazı konutlara aitDC cihazlarının bulunmaması, DC sisteminin teknik konu açısından olgunlasmaması, eklenensistem maliyetleri, uzmanlar ve ilgili kisiler tarafından DC hakkında daha az bilgisahibi olunması ve DC’nin güvenilir olmadıgı konusunda kamuoyunda bir önyargının olmasıgibi problemler vardır. Bu çalısmada, DC ve AC sisteminin bu tanımlanmıs avantajve dezavantajlarına dayanarak, analitik hiyerarsi süreci (AHP) yöntemi için kriterler vealt kriterler belirlenmistir. AHP yoluyla, DC sisteminin konut binaları için AC sistemindendaha fazla tercih edilebilir oldugu sonucuna ulasılmıstır.

Accelerating solar systems and increasing electronic appliances in residential buildingshave caused researchers to assert rising application of direct current (DC) powered systemsin homes. Thanks to this application, cost savings in electric bills, energy savingsand reduction in CO2 emission have been provided in some projects in some countriessuch as America. In this paper, we state a scenario that a home with traditional alternatingcurrent (AC) powered appliances are replaced with DC devices. The location of thepresented home is in Istanbul in Turkey. It is a 4-person home. Its electric is sourced fromelectricity grid supplied from natural gas power plants. However, in our projected scenario,the home gains its electricity from solar photovoltaic system. It is off-grid. It hassolar panels, battery and charge controller. The questions which devices can be replaced,how much savings in terms of energy and electric bill is provided, what are economical,technical, social and environmental problems in this AC/ DC transition and which systembetween DC and AC for residential buildings is more preferable based on the AHPmethod are answered in the presented study. Results show that 74.129-percentage costsaving in the electric bill is provided. However, the problems that nonexistence in someresidential DC devices in the market, immaturity of DC system in terms of technicalissue, added system costs, less information about DC by experts and related people anda public bias that DC is unsafe exist. In this study, based on these defined advantagesand disadvantages of DC and AC system, criteria and sub-criteria have been determinedfor analytic hierarchy process (AHP) method. By the way of AHP, the result that DCsystem is more preferable than AC system for residential buildings has been reached.
Keywords: Alternatif akım; Alternating current; Analitik hiyerarsisüreci Direct current; Analytic hierarchy process; CO2 emission; Dogru akım; Endüstri mühendisliği; Günes pil sistemleri; Industrial engineering; Off-grid; Solar photovoltaic system