Sektörel bazda yabancı sermayenin hisse senetler üzerindeki etkisi - Aslan, Çiğdem (My University, 2010)
SEKTÖREL BAZDA YABANCI SERMAYENİN HİSSE SENETLERİ ÜZERİNE ETKİSİ Yabancı portföy yatırımlarının, sermaye piyasaları üzerindeki etkisi, bir çok araştırmaya konu olmuştur. Yabancı sermaye hareketlerinin, özellikle gelişmekte olan ekonomiler için, sermaye piyasalarının gelişimine olumlu katkı sağlayarak, ekonomilerin uzun dönem gelişmelerinde olumlu yönde katkıları bulunmaktadır. Literatürde, yabancı portföy yatırımlarının risk paylaşımı ve adaletli kaynak dağılımına olanak sağlaması açısından, yerel ekonomiler açısından büyük önem taşıdığı belirtilmiştir. Bu tez çalışmasında, yabancı portföy yatırımlarının, Toptan ve Perakende Ticaret, Otel ve Lokantalar sektörüne yapılan toplam yatırımlar ile ilişkisi incelenmiştir. Bu inceleme için, sektöre yapılan toplam yatırım ile yabancı yatırım arasındaki korelasyon analizi yapılmış ve iki veri türü arasında pozitif ilişki olduğu ortaya çıkmıştır. Elde edilen pozitif korelasyon sonucuna göre, regresyon analizi yapılarak, söz konusu sektöre yapılan toplam yatırımlardaki artışın önemli bir kısmını açıkladığı sonucuna ulaşılmıştır. Yabancı Portföy Yatırımları, Hisse Senedi, Sektör, İMKB

EFFECT OF FOREIGN CAPITAL ON STOCK EXCHANGE RATES ON SECTORAL BASIS The effect of foreign capital investments on capital markets, has been subject to many diverse studies. The inflow of foreign capital, especially for developing economies, has a prominently positive impact on the growth of capital markets resulting in long term economic progress. In literature it has been stated that, enabling risk sharing and fair resource allocation the foreign portfolio investments has a considerable importance for local economies. In this study, the relationship between foreign portfolio investments and the investments on Wholesale and Retail Trade, Hotels and Restaurants sector has been investigated. For the study, a correlation analysis between foreign investments and total investments on the sector has been put in place which revealed a positive dependence. In the light of the positive correlation obtained, by utilizing a regression analysis, it can be concluded that a great proportion of the increase in the investments on the total can be explained by the increase in foreign investments. Foreign Portfolio Investments, Stock, Sector, İMKB
Keywords: Hisse Senetleri; Yabancı Sermaye; Yatırım Yönetimi