Spina bifidalı çocuklarda yürütücü işlevler ve sosyal karşılıklılığın değerlendirilmesi - Bıkmazer, Alperen (My University, 2013)
Spina bifidalı bireylerde biyomedikal ilerlemelerle birlikte yaşam beklentisi artmış ve psikososyal işlevselliğin değerlendirilmesi önemli hale gelmiştir. Bu çalışmada spina bifidalı çocuk ve ergenlerde psikiyatrik problemlerin, yürütücü işlevlerle ilgili davranışların ve sosyal karşılıklılığın değerlendirilmesi amaçlanmıştır. 6-15 yaş arası spina bifida grubu (n=31) ile yaş ve cinsiyet açısından eşleştirilmiş kronik hastalığı olmayan kontrol grubundaki (n=36) olguların sosyodemografik özellikleri ayrıntılı bir formla, klinik değerlendirmeleri Okul Çağı Çocukları için Duygulanım Bozuklukları ve Şizofreni Görüşme Çizelgesi- Şimdi ve Yaşam Boyu Şekli ile değerlendirildi. Katılımcıların ebeveynlerine Yönetici İşlevlere Yönelik Davranış Değerlendirme Envanteri, Sosyal cevaplılık Ölçeği ve Sorun Davranış Kontrol Listesi verildi. Wechsler Çocuklar İçin Zeka Ölçeğinin gözden geçirilmiş formunun 4 alt testi ve Çocukluk Otizmi Derecelendirme Ölçeği uygulandı. Araştırılan sonuç değişkenleri açısından spina bifida grubu ile kontrol grubu arasında farklılık saptandı. Spina bifida grubunda daha fazla psikiyatrik bozukluk olduğu, WÇZÖ alt test puanlarının daha düşük olduğu, SCÖ puanlarının daha yüksek olduğu ve YİYDDE planlama ve organize etme alt test skorlarının daha yüksek olduğu belirlendi. Sonuç olarak; spina bifidalı çocuklarda, kontrol grubuna göre daha fazla psikiyatrik problem tespit edilmiş, planlama ve organizasyon alanında problem yaşadıkları ve sosyal işlevsellik açısından kronik hastalığı olmayan akranlarına göre daha fazla problemleri olduğu bulunmuştur. Psikososyal işlevselliği iyileştirmeyi de hedefleyen multidisipliner yaklaşımın yaşam kalitesine ve prognoza olumlu etkilerinin olacağı düşünülmektedir. levler, sosyal karşılıklılık, çocuk, ergen

Associated with biomedical advances, life expectancy for individuals with spina bifida has increased and assessment of psychosocial functioning became important. The present study was designed to examine the presence of psychiatric problems, behaviors related to executive functions and social responsivenessin children and adolescents with spina bifida. 31 patients (age 6-15 years) with spina bifida and age-and gender-matched 36 controls without any chronic health condition, were assessed by a detailed form for sociodemographic characteristics and Kiddie Schedule for Affective Disorders and Schizophrenia Present and Lifetime Version for clinical psychiatric diagnoses. Parents of the participants completed Behavioral Rating Inventory of Executive Functions, Social Responsiveness Scale and Aberrant Behavior Checklist. Four subtests of Wechsler Intelligence Scale for Children-Revised and Childhood Autism Rating Scale were administered by the clinican. There were significant differences among the outcome variables between the study groups. Psychiatric disorder rates were higher, WISC-R subtest scores were lower, SRS total scores were higher and BRIEF planning and organization subscores were higher in the spina bifida group compared to the control group. As a result, it was found that children with spina bifida have more psychiatric problems, demonstrated impairments in planning and organization and may have problems in social functioning when compared to their same age peers without chronic disease. It is considered that the multidisciplinary approach for improving the psychosocial functioning may have a positive effect on quality of life and prognosis of spina bifida. Key Words: Spina bifida, executive functions, social reciprocity, child, adolescent
Keywords: Çocuk Psikoloji; Çocuk Sağlığı