Adölesan Sporcularda Çok Boyutlu Kaygının Değerlendirilmesi: Spor Kaygı Ölçeği 2’nin Geçerlik ve Güvenirliği - (:unkn) unknown (My University, 2020)
Amaç: Bu çalışmada, adölesan sporcuların çok boyutlu kaygıdüzeylerinin belirlenmesi amacıyla geliştirilen Spor Kaygı Ölçeği-2[Sport Anxiety Scale-2 (SAS-2)]’nin yapı geçerliğinin, doğrulayıcı faktör analizi ile test edilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntemler: Araştırmaya, 91 kız ve 97 erkek olmak üzere 10 farklı spor branşındantoplam 188 (Xyaş=13,3; SS=2,7) adölesan sporcu katılmıştır. On beşmadde, 4’lü Likert tipi değerlendirmeye sahip olan SAS-2; her biri 5maddeden oluşan somatik kaygı, endişe ve konsantrasyon bozukluğu altboyutlarından oluşmaktadır. Sporculara, SAS-2 ile birlikte “kişisel bilgiformu”, “Sürekli Kaygı Envanteri”, “Sporcu Tükenmişlik Ölçeği” ve“Adölesanlar İçin Fiziksel Benlik Algısı Envanteri-Çok Kısa Form” uygulanmıştır. Ölçeğin yapı geçerliği için doğrulayıcı faktör analizi; eşzaman ve yakınsak-ıraksak geçerlik için Pearson çarpım momentler korelasyon analizi; yakınsak ve ıraksak geçerlikleri ayrıca test etmek içinortalama açıklanan varyans [average variance extracted (AVE)], maksimum paylaşılan varyansın karesi [maximum shared squared variance(MSV)] ve paylaşılan varyansın karesinin ortalaması [average sharedsquared variance (ASV)], bileşik güvenirlik [composite reliability (CR)]değerleri hesaplanmıştır. Ölçeğin güvenirliğini sınamak için Cronbachalfa iç tutarlılık ve CR katsayıları hesaplanmıştır. Bulgular: Doğrulayıcıfaktör analizi sonuçlarına göre ölçekte yer alan maddelerin faktör yükleri ,71-,90 aralığında değişmekte ve modelin iyi uyum indeks değerlerine sahip olduğu (χ2/sd=1,57; RMSEA=0,06; IFI=0,98; GFI=0,91;CFI=0,98; TLI=0,97) görülmektedir. Bunun yanı sıra SAS-2 ile SürekliKaygı Envanteri, Sporcu Tükenmişlik Ölçeği, Adölesanlar İçin FizikselBenlik Envanteri-Çok Kısa Form arasındaki korelasyonlar, envanterin eşzaman ve yakınsak-ıraksak geçerliğini desteklemektedir. Ayrıca hesaplanan MSV, ASV ve AVE değerleri, ölçeğin yakınsak ve ıraksak geçerliğini; Cronbach alfa ve CR katsayıları ise envanterin güvenirliğinidesteklemektedir. Sonuç: Elde edilen bulgular, SAS-2’nin adölesansporcularda çok boyutlu kaygının değerlendirilmesi için geçerlik ve güvenirlik koşullarını sağladığını ortaya koymaktadır.

Objective: The purpose of this study was to test the construct validity of the Sport Anxiety Scale-2 (SAS-2) for measuring multidimensional anxiety levels of adolescent athletes with confirmatory_x000D_ factor analysis. Material and Methods: 188 (Mage=13.3; SD=2.7) adolescent athletes in total including 91 girls and 97 boys from 10 different sports branches participated in the study. SAS-2 has 15 items and_x000D_ 4 Likert type evaluations; it consists of somatic anxiety, worry and concentration disruption subscales. The athletes have been applied the with_x000D_ SAS-2 “personal information form”; “Trait Anxiety Inventory”; “Athlete Burnout Questionnaire”; “Very Short form of the Physical Self-Inventory for Adolescents”. The confirmatory factor Analysis was used_x000D_ for the construct validity of the scale and Pearson Correlation Analysis_x000D_ was used for concurrent, convergent-divergent validity and average_x000D_ variance extracted (AVE), maximum shared squared variance (MSV),_x000D_ average shared squared variance (ASV) and composite reliability (CR)_x000D_ values were used in order to separately test the convergent and divergent validity. Cronbach alpha internal consistency and CR coefficients_x000D_ were used in order to test the reliability. Results: The factor loads of the_x000D_ items included in the scale ranges between .71 and .90 according to the_x000D_ results of confirmatory factor analysis and it is seen that the model has_x000D_ good compliance index values (χ2_x000D_ /df=1.57, RMSEA=0.06, IFI=0.98,_x000D_ GFI=0.91, CFI=0.98, TLI=0.97). Correlations between the scales of_x000D_ SAS-2 and Trait Anxiety Inventory, Athlete Burnout Questionnaire,_x000D_ Very Short form of the Physical Self-Inventory for Adolescents supported concurrent, divergent-convergent validity of the inventory. In_x000D_ addition, calculated MSV, ASV and AVE values are the convergent_x000D_ and divergent validity of the scale; Cronbach’s alpha and CR coefficients supported reliability of the inventory. Conclusion: The findings obtained reveal that the SAS-2 ensure the validity and reliability_x000D_ conditions for evaluation of multidimensional anxiety in adolescent athletes.
Evaluation of Multidimensional Anxiety in Adolescent Athletes: Validity and Reliability of Sport Anxiety Scale-2