Özel sektörde çalışanların maruz kaldığı psikolojik yıldırma ve bu olgunun psikolojilerinde yarattığı etki : ofis çalışanları üzerine uygulama - Meriç, Gizem (My University, 2020)
ÖZEL SEKTÖRDE ÇALIŞANLARIN MARUZ KALDIĞI PSİKOLOJİK YILDIRMA VE BU OLGUNUN PSİKOLOJİLERİNDE YARATTIĞI ETKİ: OFİS ÇALIŞANLARI ÜZERİNE UYGULAMAMobbing, organizasyonların verimini ve çalışan performansını düşüren sistematik bir psikolojik sindirme sürecidir. Bir kişinin mobbing kurbanı olması için ortak bir özelliğe ihtiyacı yoktur. Yani dil, din, etnik köken, cinsiyet, yaş ve kıdem farkı gözetmeksizin herkesin doğrudan mağdur durumuna düşebileceği bir gerçektir. Kişi sadece güzel veya bekar olsa bile mobbing kurbanı olmasına sebep olabilir. Mobbing başladığında anlaşılması ve çözülmesi gittikçe zorlaşan bir durumdur. Mağdur, zorbalığa uğradığını anladığında, taciz çoktan başlamış olabilir. Bu durumun farkında olan bir kişi, baş edemedikleri zaman meslektaşlarından yardım isteyebilir, ancak aynı durumu yaşama korkusu nedeniyle hiçbir şey yapamazlar. Böylece kişi yalnızlığa itilecektir. Yalnızlaşan birey performansında düşüş yaşar, ancak bazı sağlık sorunları ile karşılaşabilir. Çalışma izni almak, işe gitmek istememek ve nihayetinde işi bırakmak mobbingin son aşamasıdır. Mobbing, bireylere verdiği zarara ek olarak, kuruma ve çalıştıkları ülkeye de zarar verebilir. Birey mobbinge uğradığı bir işyerinden istifa ettikten sonra çalışma hayatına geri dönemeyebilir. Bireyin psikolojisinde oluşan deformasyon, uzun tedavi süreçleri ve mağdurun ailesinin yaşadığı yıpranma payları bu durumun manevi zararlarıdır. İşyerinde mobbing olayı olup olmadığını anlamak için çok sayıda araştırma yapılmıştır. Bu çalışmaların sonuçları yaşa, cinsiyete ve organizasyona göre ayırt edilebilir ve değerlendirilebilir. Araştırma özel sektörde mobbing hakkındaki gerçeği ortaya koymaktadır.

THE PSYCHOLOGICAL LIGHTNING THAT WORKERS IN THE PRIVATE SECTOR IS EXPOSED TO AND THE IMPACT OF THIS CASE ON THEIR PSYCHOLOGY ON OFFICE EMPLOYEESMobbing is a systematic psychological digestion process that reduces the efficiency and employee performance of organizations. It is a fact that everyone, regardless of language, religion, ethnic origin, gender, age and seniority, can directly become a victim. Even if the person is only beautiful or single, it can cause him to become a victim of mobbing. It is a difficult situation to understand and solve when mobbing starts. When the victim understands that she has been bullied, harassment may have already begun. A person who is aware of this situation may ask their colleagues for help when they are unable to cope, but they can not do anything due tot heir fear of experiencing the same situation. Thus, the person will be pushed into solitude. The lonely individual experiences a decrease in performance, but may experience some health problems. In addition to the damage it causes to individuals, mobbing can also harm the institution and the country they work in. The individual may not be able to return to working life after resigning from a work place where he has been mobbed. A lot of research has been done to understand whether there is a mobbing event in the work place. The results of these studies can be evaluated according to age, gender and organization. The research reveals the truth about mobbing in the private sector.
The psychological lightning that workers in the private sector is exposed to and the impact of this case on their psychology on office employees
Keywords: çalışan; employee; İş güvenliği; Job security; mobbing; Mobbing, İş yeri; Mobbing, Workplace; özel sektör mobbing; private sector