Entellektüel sermaye ve ölçülmesi - Çetin, Ayten (My University, 2003)
Entelektüel sermaye kara dönüştürülebilen bilgidir. Entelektüel sermayenin unsurları, insan sermayesi, yapısal sermaye ve müşteri sermayesidir. İnsan sermayesi, çalışanların bilgisi, kapasitesi, yetenekleri ve uzmanlıklarını içerir. Yapısal sermaye, işletme çalışanlarının verimliliğini destekleyen donanım, yazılım, veri tabanı, örgütsel yapı, patentler, markalar, teknolojiler, buluşlar ve yayınlardır. Müşteri sermayesi, işletmelerin dağıtım kanalları, müşteri sürekliliği ve müşterilerle olan ilişkilerden oluşur, Entelektüel sermayeyi ölçmek için kullanılan çeşitli yöntemler bulunmaktadır. Bunların başlıcaları, piyasa değeri/ defter değeri , dengelenmiş skor kartı , Knowcorp, Tobin-Q, maddi olmayan varlık göstergesi ve Skandia AFS araştırıcısı yöntemleridir. Bu yöntemlerin dışında kalan diğer ölçme yöntemleri de şunlardır; maddi olmayan bilanço, ekonomik katma değer ve piyasa katma değer, entelektüel sermaye endeksi, teknoloji brokeri, aktiflerin getiri oranı, piyasa aktifleştirme, direkt entelektüel sermaye, maddi olmayan varlıkların finansal ölçümü, alıntı ağırlıklı patentler insan kaynakları muhasebesi ve bilgi sermayesi skor kartı yöntemleridir. Entelektüel sermayenin finansal tablolara yansıtılması konusunda ise üç yaklaşım bulunmaktadır. Bunlar artma, devrim ve melez yaklaşımlardır. Türkiye'de uygulanabilirliği açısından artma yaklaşımı önerilebilir. Entelektüel sermayenin tanımlanması, ölçülmesi, bilançoda gösterilmesi, raporlanması muhasebe bilgi sistemi içindeki yerini alması için entelektüel sermaye konusunda genel kabul görmüş raporlama standardının oluşturulması gerekmektedir. Türkiye'de henüz bu konuda bir çalışma mevcut değildir. Kelimeler: Entelektüel sermaye, bilgi, finansal raporlama, ölçme, şerefiye

Intellectual capital is the knowledge which can be transformed to profit. The components of intellectual capital are human capital, structural capital and custumer capital. Human capital includes employees' collective competence, capabilities and brain power. Structural capital includes firm's policy and procedures, custimised software applications, research and development programes, training courses, patents and the like and customer capital includes, relationships with customers, suppliers, industry associations and market channels. There are some methods to measure intellectual capital. Main methods are market value/ book value, the blanced score-card, knowcorp, tobin's Q, the intangible assets monitor, skandia AFS Business navigator and others are the invisible balance-sheet, economic value added, market value added, intellectual capital index, techology broker, the return on assets method, market capitalization method, the direct intellectual capital method, financial method of intangible assets measuring, citation-weighted patents, human resource accounting, knowledge capital scordcard method. There are three approaches to show intellectual capital in financial statements. These are incrementalist, revaluationary and hybrid approaches. To define, to measure, to show in the balance sheet and to report intellectual capital and to make intellectual capital a part of the accounting information system, the generally accepted reporting standards must be formed about intellectual capital. In Turkey there is no work and application about this subject. If to be applied, the incrementalist approach can be recommended. Intellectual capital, knowledge, financial reporting, measurement, goodwill.
Keywords: Entellektüel Sermaye; Muhasebe