Cezayir’de sivil toplumun demokrasi üzerindeki etkisi - Hamza, Abdelkadir (My University, 2023)
CEZAYİR’DE SİVİL TOPLUMUN DEMOKRASİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ Sivil toplum kuruluşlarının (STK) demokrasiyle ilişkisi ve demokratik dönüşümdeki etkisi bütün dünyada önemli bir olgu olsa da özellikle Cezayir'de yaşanan demokratik dönüşümdeki rolleri, önemli bir akademik araştırma konusudur. STK'ların demokratik yapıya katkıları, demokratik ilke ve değerlerin gelişmesinde sahip oldukları potansiyeller sosyal bilimlerdeki hem liberal hem de sosyalist düşünce gelenekleri gibi birbirine uzak ekoller tarafından tartışılmış ve genellikle desteklenmiştir. Bu araştırma, Cezayir'deki sivil toplumun demokratik dönüşüm sürecine olan etkisini ve STK'ların bu süreçteki rolünü araştırmak için tasarlandı. Cezayir devleti ile STK’lar arasındaki etkileşimin doğasını anlamak ve tarihsel bağlamı içerisinde incelemek çalışmanın esas hedeflerindendir. Bununla birlikte, devletin STK'larla olan ilişkisinin niteliğini, bu ilişkinin demokratik değerlerin ve uygulamaların desteklenmesine yönelik potansiyelini de tartışmayı amaçlamaktadır. Kullanılan metodolojisi, akademik literatür ve hükümet kaynaklarının analizini içermekte ve farklı yöntem ve yaklaşımların birleştirilmesini de kapsamaktadır. İncelemenin teorik bileşeni, sivil toplum, demokrasi ve demokratik dönüşüm gibi kavramların tanımını, anlamını kapsamaktadır. Bu kavramsal tartışmanın empirik bileşeni ise Cezayir'deki sivil toplumun yapısını, devletle ilişkisini ve ülkedeki demokratik durumu incelemektedir. Son bölüm, sivil toplumun demokratik dönüşüm sürecindeki rolünün değerlendirilmesini ve bu süreçte STK'ların karşılaştığı zorlukları ortaya koyup daha etkili bir rol oynamalarının yolları üzerine bir analizi içermektedir.

The Impact of Civil Society on Democracy in Algeria The examination of the relationship between Civil Society Organizations (CSOs) and democracy, and the significance of these organizations in supporting democratic transformation, specifically in Algeria, is a crucial topic of scholarly investigation. Both liberal and socialist schools of thought concur that CSOs play a vital role in advancing democratic principles and values, as well as in bolstering the social and political aspects of democracy. This study aims to comprehend the nature of the interaction between the Algerian state and CSOs by investigating the historical context in which they operate. Additionally, it endeavors to diagnose the nature of the state's relationship with CSOs and to propose measures for enhancing the role of CSOs in promoting democratic values and practices in Algeria. The methodology adopted in this study encompasses the examination of government documents and academic literature, as well as the utilization of multiple methods and approaches. The theoretical component covers key concepts related to civil society, democracy, and democratic transformation. The empirical component examines the reality and structure of civil society, its relationship with the state, and the state of democracy in Algeria. The concluding section of the study assesses the impact of civil society on the democratic transformation process in Algeria and analyzes the challenges faced by CSOs and ways to enhance their role in this regard.
The impact of civil society on democracy in Algeria
Keywords: Algeria; Associations, Institutions, etc; Cezayir; Civil Society; Democracy; Democratization; Demokrasi; Demokratik dönüşüm; Dernekler, Kurumlar, vb; Devlet; Non-Governmental Organizations; Sivil Toplum; Sivil Toplum Örgütleri; State