ÇİN ULUSAL HABER AJANSI: XİNHUA VE GÜNCEL ÇİN MEDYASI - (:unkn) unknown (My University, 2015)
Günümüzde ekonomi, nüfus, insan kaynakları, üretim ve ihracat açısından Dev Ülke olarak adlandırılan Çinin hemen hemen her ülkenin dikkatini çektiği ortadadır. Ülkenin gelişmesiyle beraber kitle iletişim araçları da hızla gelişmekte ve büyümektedir. Bu büyüme ve gelişmenin özellikle Çin Ulusal Haber Ajansı Xinhuada daha çok belirgin olduğunu söylemek tamamen mümkündür. Çünkü 1930larda kurulmasına rağmen sadece Asyadaki değil hatta dünya çapındaki önemli medya kuruluşundan sayılabilecek konuma sahip olmuştur. Yani Associated Press (AP), ), Agence France Press (AFP), Wolf, Havas, Reuters gibi dünya çapuındaki en etkili haber ajanslarıyla aynı sıraya koyabilecek birçok nitelikleri bulunmaktadır. Bu çalışmada Xinhua haber ajansını tarihçesi, temel işlevi, kuruluş amacı, örgütlenmesi üzerinde durulmuştur. Odan başka CNC (China Xinhua News Network Corporation) ve Xinhua Ağı (Xinhua net) ile ilgili gerekli detaylar açıklanmakla birlikte Çindeki görsel-işitsel medya, yazılı basın ve internetin son zamanlardaki genel durumuna da değinilmiştir.

The increasing reliable and speed information need of mass media has provided the spread of news agencies. From Havas, which is that considered to be the world's first news agency who is established1835 to today, the reliable and speed flow of information provided by news agencies. Firstly mass media including public institutions and private companies take service from news agencies. Consequently,recent years apart from the United States and European Union s big news agancies, some news agancies in the far and middle east countries are starting to appear on international platform. In this thesis, first of all, we were concentrated on China news Agancies, Xinhua, after the short explanation of basic conceptions of news agancies. And then, Xinhua news agancy s purpose of the foundation, organizational structures and forms, human resources management and economic situation, CNC, Xinhua Net, the contemporary audio-visual media and the written press of China were analizeddetail. in in in
CHINESE NATIONAL NEWS AGENCY: XINHUA AND CONTEMPORARY CHINESE MEDIA