Vergi uyumu açısından Türk vergi sisteminin analizi - Bülbül, Mehmet (My University, 2014)
Vergi uyumu, vergiler kadar eski bir konudur. Ekonomi ve vergilemenin geçirdiği evrelere göre farklılık göstererek günümüze kadar ulaşmıştır. Vergi uyumu ile ilgili ilk çalışmalar, vergi uyumsuzluğu ile başlamış, kayıtdışılık temelinde devam etmiş, mükelleflerin motivasyonlarını arttırıp gönüllü uyumu sağlamayı da içine alacak şekilde genişlemiştir. Vergi uyumu; devlet veya mükellef tarafından vergi görevinin en kısa sürede, en az maliyetle, tam, doğru ve kesintisiz olarak vergi yasalarına göre yerine getirilmesi sürecidir. Vergi uyumunu etkileyen gelir düzeyi, enflasyon, ekonominin gelişmişlik düzeyi, yolsuzluk, ekonomik istikrar, köyden kente göç, işsizlik, yaş, cinsiyet, eğitim, ailedeki birey sayısı, teknoloji, kültür ve gelenek, coğrafi faktörler, hukuk sistemi, kamusal mal ve hizmete bakış, vergi sisteminin karmaşıklığı ve kanunların sık değişmesi, vergi afları, vergi yardımcıları, vergi matrah ve nispeti, vergi cezaları ve incelemeleri vb. birçok faktör bulunmaktadır. Vergi uyumunu etkileyen faktörlerin analiz edilmesi sonucu, devlete yüklenen görevleri yerine getirmesi için ihtiyacı bulunan kaynağın büyük bir kısmını oluşturan vergi gelirini sürdürülebilir olarak sağlaması mümkün olabilecektir. Vergi Uyumu, Gelir, Vergi İncelemesi ve Denetimi,Teknoloji Vergi Afları, Vergi Cezaları ve Ceza Benzerleri, Vergi Sisteminin Karmaşıklığı, Vergi Kanunlarının Sık Değişimi

Tax compliance is an old issue in tax history and has come until today with changes due to economic cycles and taxation stages. The first researches about tax compliance started with tax disharmony, continued on a basis of informality and expanded with trying to increase motivation of tax payers and to provide their voluntary compliance. Tax compliance is the process of accomplishment of tax-related obligations accurately and uninterruptedly by both state and tax payers in least time and with minimum cost. There are many factors affecting tax compliance such as income level, inflation, development level of economy, defraudation, economic stability, migration, unemployment, age, gender, education, number of individuals in families, technology, culture and tradition, geographical factors, laws, perspective of people about public goods and services, unstability and complexity of taxation system, tax amnesties, tax base, tax penalties etc. It is possible for governments to have sustainable and regular tax revenues which can meet the most of fiscal needs of it only after analyzing the factors that affects tax compliance. Key Words: Tax Compliance, The Income Level, The Tax Inspection and Audit, Technology, Tax Amnesty, Tax Penalties and Fines Equivalents, Complexity of Tax System, Frequent change of Tax Law,
Keywords: Gelir; Teknoloji; Türkiye; Vergi Afları; Vergi İncelemesi ve Denetim; Vergi Sistemleri; Vergi Uyumu; Vergilendirme