Bayan basketbolcularda bel egzersizlerinin, bel bölgesindeki temassız yaralanmaları önleyici etkisi - Canbakal, Murat (My University, 2008)
1. ÖZET Çalışmaya Fenerbahçe Spor Kulübünün alt yapı bayan basketbol takımlarından yaşları 15 ile 20 arasında değişen 30 bayan sporcusu katılmıştır. 30 kişilik toplam gurubun içinden 15 kişinin oluşturduğu yıldız bayan takımının sporcuları (yaş ortalaması 15,53{Yıl}, boy ortalaması 179,33{cm}, kilo ortalaması 65,88{kg}) deney gurubu olarak seçilmiş ve düzenli bel egzersizleri yapmışlardır. Kontrol gurubu sporcuları (yaş ortalaması 17{Yıl}, boy ortalaması 179,53{cm}, kilo ortalaması 67,21{kg}) ise yıldız Bayan (B) ve genç takım oyuncularından oluşmuş ve bel ile ilgili fazladan bir egzersiz programına dâhil olmamışlardır. Tüm sporcuların sezon içi ve sezon sonu olmak üzere; biodex system 3 makinesinde bel, karın ve sırt kaslarının 3 farklı açısal hızda (60°,180°,300°) ölçümleri yapılmıştır. Testlerde ki amaç sporcuların güç, kuvvet ve dayanıklılık gibi fiziksel durumları hakkında somut bilgi sahibi olmak ve 1. ile 2. Ölçümler arasındaki farkları objektif bir şekilde yorumlayabilmektir. Deney gurubunun sonuçlarında bel ve sırt kas gücüyle dayanıklılığını gösteren ekstansiyon ölçümlerinde 15 farklı parametrenin 15’inde; karın ve göğüs kas gücüyle dayanıklılığını gösteren fleksiyon ölçümlerinde ise 15 farklı parametrenin 6’sında anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Toplamda 1. ve 2. ölçüm sonuçlarına göre 30 farklı parametrenin 21’inde anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Kontrol gurubunun sonuçlarında bel ve sırt kas gücüyle dayanıklılığını gösteren ekstansiyon ölçümlerinde 15 farklı parametrenin 1’inde; karın ve göğüs kas gücüyle dayanıklılığını gösteren fleksiyon ölçümlerinde ise 15 farklı parametrenin 4’ünde anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Toplamda 1. ve 2. ölçüm sonuçlarına göre 30 farklı parametrenin 5’inde anlamlı bir farklılık bulunmuştur. bel egzersizleri, basketbol, elit bayan sporcular. 2.

Participants were 30 women basketball players of Fenerbahce S.K between the ages 15 and 20. Within this group of 30, 15 U16 players were selected to as the experiment group whose age average is 15.33 (years), height average is 179.33 (cm) and weight average is 65.88 (kg). This experimental group was manipulated with regular back exercises. The control group was including the U18 players whose age average is 17 (years), height average is 179.53 (cm) and weight average is 67.21 (kg). The control group has not received any treratments or back exercises. All participants had gone thru a baseline test at the start of season and another test at the end of the season by using the Biodex System 3 machine and got their back, core and lower back muscles were measured in terms of power and durability in 3 different angles (60-180-300). The purpose of the tests are to get a baseline of each partiicpant and to be able to comment on the differences between the first and second test objectively. The results for the experimental group, showing lower back and back muscle power and durability based on extansion measurements 15 out of 15 parameters were found significant. On core and chest muscles based on flexion measurements 6 out of 15 para, meters were found significant. İn total 21 out of 30 parameters were found siginificant. İn the results of the control group, in extesion measurements showing the back and lower back muscle power and durability, only 1 out of 15 paramter was found significant. On flexion measuremetns, based on chest and core muscles develoment, 4 out of 15 paramters were founf significant. İn total 5 out of 30 different paramters were found significant. back exercises, basketball, elite woman players
Keywords: Basketbol; Beden Eğitimi ve Spor; Egzersiz