Finansal analizde oranların kullanılması ve Borsa’da gıda sektöründe faaliyet gösteren üç şirketin karşılaştırmalı finansal analizi - Günal, Güldem (My University, 1999)
Finansal analiz planlama açısından çok önemlidir.Geleceğe ait planlar hazırlamada, firmanın faaliyetlerini kontrol ve değerlemede, rekabet koşullarını ortaya koymada büyük önem taşımaktadır. Finansal analizle sağlanan bilgiler, firma yönetimiyle ilgili çeşitli konularda alınan kararların temelini oluşturduğu gibi sağlıklı bir planlama için de gerekli bulunmaktadır. Tezimin konusu olan gıda sektörünü seçme sebebim, sektörün en fazla dış etkenlerden(iklim) etkilenen sektör olmasından kaynaklanmasıdır. Dünyadaki örneklerine bakıldığında, artık gıda sektörünün endüstriyelliği yakaladığını görmekteyiz. Ancak Türkiye'de halen daha tarım sektörünün yeteri kadar profesyonelleşmiş olmaması, gıda sektörüne darbe vurmaya devam etmektedir. Gıda sektörünün bir türü olan konservecilik bölümünü incelememin sebebi ise, her bir üretim şeklinin kendine has özellikleri olduğuna inanmam ve mümkün olduğunca da incelememi olabildiğince saf ve arındırılmış olarak yapmak istememdir. Tezimin birinci bölümünde Finansal Analiz ve Finansal Analizde Kullanılan Başlıca Araçlar bölümüne yer verdim. Bu bölümde finansal analizde kullanılan başlıca oranlar olan; Likidite oranlarına , Borç oranlarına, Çalışma Oranlarına, Karlılık oranlarına, Satışlara göre karlılığı gösteren oranlara ve piyasa temelli oranlara yer verdim. Tezimin ikinci bölümünde ise ; Oranlar arasındaki karşılıklı ilşkilere yer verdim. Bu bölümde Dupont Kontrol Sisteminden ve Özsermaye karlılığından bahsettim. Tezimin üçüncü bölümde ise oranlar yardımıyla işletme performanslarının ölçülmesine; dördüncü bölümünde ise Borsa'da ve Türkiye'de gıda sektörünün son üç yıllık performanslarından bahsettim. Tezimin beşinci bölümünden itibaren ise konum olan şirket analizi bölümüne geçtim. Bu bölümde ; Borsa'da gıda sektöründe faaliyet gösteren üç şirketin son üç yıllık mali tablolarını kullanarak mali tablolarının temel analizini yaptım. Bu bölümde Bilanço yüzde analizi, Gelir tablosu karşılaştırmalı analiz ve yüzde analizi, Fon akım tablosu , Satılan Malın Maliyeti tablosu, ve daha önceki bölümlerde anlattığım oranların kullanılmasına yer verdim. Tezimin altıncı bölümünde tüm bu şirketlerin mali tablolarını hem yıllara gore hem de birbiriyle karşılaştırmalı olarak analiz ettim. Yedinci bölüm bu analizin ve şirketlerin baz alınan performans yıllarındaki genel ekonomik görünümünü de harmanlayarak bir sonuca vardım. Tezimin son kısmını ise; bu çalışmayı yaparken kullandığım kaynaklara yer ayırdım.
Keywords: İşletmeler-Mali Analiz; Mali raporlar; Muhasebe; Yönetim ve yardımcı hizmetler