THE LEGAL STATUS AND PROTECTION OFCLIMATE REFUGEES IN THE EU - (:unkn) unknown (My University, 2021)
Haziran 2021, Cilt: 11 - Sayı: 1 Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi THE LEGAL STATUS AND PROTECTION OF CLIMATE REFUGEES IN THE EU*1 Prof. Dr. Mustafa T. KARAYİĞİT*2 Av. Merve KILIÇ*3 *1 Makalenin Dergiye Geliş Tarihi: 25.11.2020 - Makalenin Kabul Edildiği Tarih: 01.08.2021. The article is improved on the basis of her master’s thesis supervised by Karayiğit. *2 Marmara Üniversitesi, Avrupa Araştırmaları Enstitüsü, E-posta: mtkarayigit@marmara.edu.tr, Orcid Id: https://orcid.org/0000-0002-5976-6401. *3 Marmara Üniversitesi, Avrupa Araştırmaları Enstitüsü, Avrupa Hukuku Anabilim Dalı, Yüksek Lisans; İstanbul Barosuna Kayıtlı Avukat, E-posta: merveklc2@hotmail.com, Orcid Id: https://orcid.org/0000-0003-0540-8315. In the near future, climate change will challenge the tackling mechanism of many countries and overwhelm some by aggravating current difficulties such as extreme weather events, food safety, shortage of water, etc., while putting fundamental human rights in a jeopardy. There is growing evidence that climate change-related occurrences are specifically affecting the underdeveloped countries and the EU Member States will be the lowest affected. Even though taking refuge in another country is a last resort solution to dealing with the effects of climate change, human flows to the EU are going to be inevitable if no measures will be taken. In accordance with its underlying values, the EU has a crucial role in reaching a consensus on finding a solution not only to this problem, but also to recognition and legal protection of climate refugees. The article addresses the need to recognition and protection of climate refugees and actions to be taken by the EU to reduce negative consequences of climate change

Yakın gelecekte iklim değişikliği temel insan haklarını tehlikeye atmak yanında, birçok ülkenin doğuracağı sorun- larla başa çıkma mekanizmasına tehdit oluşturacak ve aşırı hava olayları, gıda güvenliği ve su kıtlığı gibi mevcut zorlukları ağırlaştırarak bazı ülkelere galebe çalacaktır. İklim değişikliğine bağlı olayların özellikle az gelişmiş ülkeleri etkilediğine ve AB Üye Devletlerinin en az etkilenen ülkeler olduğuna dair artan kanıtlar bulunmaktadır. Başka bir ülkeye sığınmak, iklim değişikliğinin etkileriyle başa çıkmak için son çare olsa dahi, herhangi bir önlem alınmadığı takdirde AB’ye insan akışı kaçınılmaz olacaktır. Temel değerlerine uygun olarak, AB sadece bu soruna değil, aynı za- manda iklim mültecilerinin tanınması ve yasal olarak korunmasına ilişkin bir çözüm üretilmesi noktasında uzlaşmaya varılmasında çok önemli bir role sahiptir. Makale, iklim mültecilerinin tanınması ve korunmasına yönelik ihtiyaca ve iklim değişikliğinin olumsuz sonuçlarının azaltılması için AB tarafından atılabilecek adımlara değinmektedir.
AVRUPA BİRLİĞİ’NDE İKLİM MÜLTECİLERİNİN HUKUKİ STATÜSÜ VE KORUNMAS