The relationship between mobbing and organizational commmitment and the moderating role of paternelistic leadership - Yurdun, Ömer Aybars (My University, 2011)
Günümüz iş dünyasında sık karşılaşılan ve günden güne ismini basında sıkça duyuran mobbing vakaları, çalışanların verimliliklerini, bağlılıklarını ve hatta özel hayatlarını olumsuz etkilemektedir. Olumsuz etkilenen çalışanların, psikolojik saldırıya uğradıkları örgütlere olan bağlılıklarının zedelenmesi kaçınılmaz bir durum olmaktadır. Kurumların ortaya çıkan bu olumsuz durum karşısında çeşitli önlemler alması; sahip oldukları iş gücünü elde tutmaları ve çalışanların işyerine karşı duydukları bağlılığı ve çalışma isteğini sürdürmeleri açısından önem taşımaktadır. Türkiyedeki liderlik ve yönetim tarzlarına ilişkin yapılan çalışmalarda, paternalistik liderlik son yıllarda sıkça karşılaşılan bir yönetim tarzını yansıtmaktadır. Uzak Doğu ülkelerinde de rastlanılan bu yönetim tarzının temelinde yönetici ile çalışan arasında kurulan baba-evlat ilişkisi öne çıkmaktadır. Bu çalışmanın amacı mobbing vakalarının çalışanların kurumlarına olan bağlılıkları üzerindeki etkisini araştırmak ve babacan yönetim tarzının bu ilişki üzerinde ne derecede etkili olduğunu incelemektir. Araştırma örnekleminde çeşitli kurumlardan 310 kamu ve özel sektör çalışanı yer almıştır. Çıkan sonuçlar doğrultusunda mobbingin örgüte bağlılık üzerinde olumsuz bir etkisi olduğu saptanmış ancak babacan yönetim tarzının bu ilişkiyi ortadan kaldırabilecek bir etkiye sahip olmadığı görülmüştür. Mobbing, Örgüte Bağlılık, Paternalistik Liderlik

Mobbing cases which are often encountered in today’s business world and appear day by day in press, affect the efficiency of employees, their commitment, and even their personal lives. It becomes inevitable that the negatively affected workers’ commitment towards the organization where they have been exposed to psychological attacks, is damaged. It is important that the organizations take various precautions against this negative situation for protecting their existing workforce and preserving their workers’ commitment towards the organization and their willingness to work. In studies made in Turkey about leadership and management styles, paternalistic leadership is seen to become prominent in recent years. As encountered in Far Eastern countries, this leadership style is rooted in a father-child relationship established between the manager and the subordinate. The aim of this study is to examine the effect of mobbing cases on the commitment of workers towards their organizations and to explore the role of the paternalistic leadership on this relationship. This study is conducted with 310 participants from both public and private sectors in İstanbul. The results have been demonstrated that mobbing has a negative effect on organizational commitment, however, paternalistic leadership does not have any effect on making this relationship insignificant. Mobbing, Organizational Commitment, Paternalistic Leadership
Keywords: Çalışma_Psikolojik Yönleri; Örgüte Bağlılık; Paternalistik Liderlik; Psikolojik Şiddet (Mobbing)