Ziraat coğrafyası açısından Marmara Bölgesi’nde örtüaltı yetiştiriciliği - TAŞLIGİL, Nuran; ŞAHİN, Güven (My University, 2014)
Hızla artan dünya nüfusuyla birlikte kaynakların tükenmesi ve en önemlisi de temiz su ve gıda yetersizliği de çarpıcı bir biçimde artmaktadır. Söz konusu bu sıkıntılar başta tarımsal araştırmalar olmak üzere farklı disiplinlerden pek çok araştırmacıyı ve de hükümetleri soruna çözüm bulmaya yöneltmiştir. Alternatifler içerisinde son yıllarda ülkemizde de gelişimini hızlandıran örtüaltı yetiştiricilik ve topraksız tarım uygulamaları dikkat çekici bir boyut kazanmıştır. Bu çalışmada genel olarak Ziraat Fakültelerinden araştırmacıların ele aldığı örtüaltı yetiştiriciliği Ziraat Coğrafyası kapsamında ele alarak söz konusu faaliyetin mekansal analizini ortaya koymaya çalıştık. Araştırmamızın sonunda ise çalışma sahamızı oluşturan Marmara Bölgesi’nde örtüaltı yetiştiricilik faaliyeti adına nelerin yapıldığı ve daha nelerin yapılabileceğini ortaya koymaya çalıştık.
Keywords: Örtüaltı yetiştiricilik, Ziraat Coğrafyası, Marmara Bölgesi, Türkiye