Basel II kriterleri çerçevesinde Türk bankacılık sisteminde risk yönetimi - Tınmaz, Taner (My University, 2009)
Bu tez, Türk Bankacılık Sisteminde risk yönetiminin Basel II kriterleri çerçevesinde yönetimi konusundaki yaklaşımlarının incelenmesi amacıyla yapılmıştır Bu çalışma toplam dört ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde Türk Bankacılık Sistemine genel bir bakış yapılmış ve daha sonra Türk Bankacılık Sisteminde yaşanan krizlere yer verilmiştir. İkinci bölümde, öncelikle risk ve risk yönetimi kavramları açıklanmış, bankaların karsılaştıkları riskler ile birlikte Türkiye’de ve dünyada yaşanan risk yönetiminin önemini gösteren finansal skandallar hakkında bilgiler verilmiştir. Üçüncü bölümde BIS ve Basel Komitesi açıklanmış, Basel I ve Basel II düzenlemeleri arasındaki farklar ve Basel II’yi oluşturan üç yapısal blok ile ilgili detaylı bilgiler verilmiştir. Dördüncü bölümde, Basel II uzlaşısının finansal istikrara, gelişmekte olan ülkelere, reel sektöre ve Türk Bankacılık Sektörüne muhtemel etkileri incelenmiştir. Bu çalışmanın sonucunda, Türk Bankacılık Sisteminde yaşanmış olan krizler çok daha dikkatli ve sıkı bir risk yönetim sürecinin gerekliğini göz önüne koymuştur. Bu risk yönetim sürecinin de uluslar arası piyasalarla bütünleşmiş bir şekilde olması için Basel II kriterleri çerçevesinde gerçekleştirilmesi gerektiği ve bunun sonucunda da sektörde önemli değişiklikler yaşanacağı belirtilmiştir. netimi, Türk Bankacılık Sistemi, BIS, Basel Komite, Basel II Kriterleri

This thesis has been prepared for the purpose of scrutinizing the approaches toward the management of risks under the framework of Basel II criteria in Turkish Banking System. This manuscript has been composed of four main chapters. In the first chapter, Turkish Banking System has been overviewed and crises in Turkish Banking System has been summarized. In the second chapter, initially risk and risk management concepts have been explored in line with the risks in banking. Moreover, for showing the importance of risk management in Turkey and the world, preliminary background information from financial scandals have been delineated. In the third chapter, BIS and the Committee of Basel have been explained in regarding to the differences between Basel I and Basel II regulations. Furthermore, three structural blocks of Basel II delineated in details. In the fourth chapter, the possible effects of Basel II have been investigated on financial stability, on the developing countries, on reel sector and on Turkish Banking System. At the end of this study, the necessity of the cautious and rigorous risk management process in the crises of Turkish Banking System has been considered. In order to realize this risk management process in an integrated manner with international market, Basel II criteria should be perceived as a framework for the course of action. As a result of implementing Basel II criteria, it is expected that significant changes will be actualized in sector. Key Words: Risk, Risk Management, Turkish Banking System, BIS, Basel Committee, Basel II Criteria
Keywords: Bankalar ve Bankacılık; Para Yönetimi; Risk Yönetimi