Uluslararası sorumluluk hukukunda tazminatın belirlenmesi ve hesaplanması - Kavak, Muhammed Halid (My University, 2021)
Uluslararası sorumluluk hukuku, devletlerin uluslararası haksız fiillerinin sonuçlarını düzenlemektedir. Bu sonuçlar, sorumlu devletin sebep olduğu zarara yönelik onarım yükümlülüğünü, onarım yükümlülüğünün hangi yöntemlerle ve hangi esaslara göre îfâ edileceğini belirleyen kuralları kapsar. Bu çalışma uluslararası sorumluluk hukuku çerçevesinde, sorumlu devletin onarım yükümlülüğünü yerine getirirken başvurduğu onarım yöntemlerinden olan “Tazminat”ın teorik incelemesidir. Bu kapsamda, öncelikle uluslararası sorumluluk rejiminde tazminata tâbî zararın kapsamı, zarar çeşitlerinin tespiti ve zararın belirlenmesinin esasları ortaya konulmuş; belirlenen zarar üzerinden tazminat miktarının hesaplanmasında başvurulan ilke ve esaslar belirtilip incelenmiştir. Buna ek olarak, bu çalışmanın kapsamı uluslararası sorumluluk hukuku bakımından yalnızca devletlerarası zararlar ve bu zararlara yönelik tazminat meselesi ile sınırlandırılmıştır. Uluslararası örgütlerin sorumlu olduğu veya uluslararası örgütlerin maruz kaldığı zararlar ve bu zararlara yönelik tazminat meselesi kapsam dışında bırakılmıştır. Bu çalışma, uluslararası sorumluluk hukuku kapsamında devletlerarası zararın belirlenmesi ve bu zarara ilişkin tazminatın hesaplanmasını ele almıştır.

The law of international responsibility regulates the scope and consequences of international wrongful acts of states. These consequences cover the obligation to reparation the damage caused by the responsible state and the rules that determine the methods and principles that will fulfill the obligation to reparation. This study is a theoretical analysis of compensation, which is one of the reparation methods used by the responsible state while fulfilling its obligation of reparation within the framework of international responsibility law. In this context, first of all, the scope of the damage subject to compensation in the international responsibility regime is specified. Types of damage have been identified and the principles of damage determination have been specified. Afterwards, the principles regarding the calculation of the compensation amount were specified and examined. In addition, the scope of this study is limited only to the issue of “inter-state” damages and compensation for these damages in terms of international responsibility law. Damages caused by wrongful acts of international organizations and damages incurred by international organizations are excluded. This study deals with the determination of inter-state damages within the scope of the international responsibility law and the calculation of compensation for this damages.
Keywords: Compensation in International Law; International law; Kamu hukuku; Public law; Uluslararası hukuk; Uluslararası Hukukta Tazminat; Uluslararası HukuktaZarar; Uluslararası Sorumluluk Hukuku Damage in International Law