Zirkonyum, metal ve alümina destekli üç ve dört üyeli posterior köprülerde porselen bağlantı direncinin ısı ve yük analizleriyle incelenmesi - Çalışkan, Zeynep Lale (My University, 2013)
1.ÖZET Bu çalışmanın amacı, farklı termal genleşme katsayılı üstyapı porselenleri ile venerlenen, farklı uzunluktaki posterior köprülerin porselen fırınlaması sonrası ve çiğneme kuvvetleri karşısındaki mekanik davranışlarının sonlu elemanlar analiz yöntemi ile incelenmesidir. Kartezyen koordinat sisteminde çizilen 3 ve 4 üyeli posterior köprü modelleri üç boyutlu sonlu elemanlar analiz programına aktarıldı. Zirkonyum, altın alaşım ve alümina alt yapılarla vener porselenlerinden oluşan modellerden zirkonyum ve alümina alt yapılar ayrıca 2’şer farklı TGK’ ya sahip porselenlerle venerlendi. Termal streslerle beraber, çiğneme kuvvetleri ve kontak tipi ile oluşan birleşik stres dağılımları incelendi. Bu amaç ile çalışmanın ilk bölümünde zirkonyum ve alüminyum oksit destekli 3 ve 4 üyeli köprü restorasyonlarında, her alt yapıya uygun 3’er farklı TGK’ ya sahip porselenlerle fırınlanması sonucu oluşacak termal stresler 3 boyutlu sonlu elemanlar stres analiz yöntemi ile hesaplandı. Altın alaşım destekli 3 ve 4 üyeli köprü restorasyonları da uygun TGK’ ya sahip porseleni ile kontrol grubu olarak değerlendirildi. Çalışmanın ikinci bölümünde ise; ilk bölümde stres analizi yapılmış modellere, 3 farklı okluzal kontak tipinde; 3 farklı yük uygulandı ve oluşan stresler 3 boyutlu sonlu elemanlar stres analiz yöntemi ile hesaplandı. Modellere 14 termal stres analizi ve 126 okluzal kuvvet analizi uygulandı. Sonuçlar maksimum asal stres değeri olarak değerlendirildi. Çalışmanın sonucunda tam seramik restorasyonlarda iki yapı arasındaki bağlantının, materyallerin TGK’ ları arasındaki uyumluluktan etkilendiği gözlenmiştir. Maksimum asal stres değerleri materyallerin TGK’ ları arasındaki fark azaldıkça düşmektedir. Tam seramik materyallerin dirençleri aynı zamanda okluzal kuvvet miktarı ve kontak tipinden de etkilenmektedir. Maksimum gerilim stres değerleri antagonist kontakların artmasıyla azalmaktadır. Anahtar Sözcükler: Alümina, sonlu elemanlar analizi, termal stresler, vener porseleni, zirkonyum.

Evaluating the Porcelain Bonding Resistance of Zirconia, Gold and Alumina Cored Posterior Fixed Partial Dentures by Finite Element Analysis The objective of this study was to evaluate the influence of three different core materials veneered with porcelains with different thermal expansion of coefficients (CTE), on the residual stresses in posterior fixed patial dentures and the stress distribution due to the combined influences of different loading conditions by finite element analysis (FEA). The model of a multi-layer three and four unit fixed partial denture for posterior region has drawn at cartesian coordinat system was translated into a three-dimensional FEA program. These fixed partial denture models was made with gold alloy, zirconia, and alumina-based core and veneering ceramics. For the zirconia and alumina cores also two different porcelains with different CTE were used for veneering. Fourteen thermal stress analysis and 126 occlusal loading stress analysis were performed. Results were evaluated in two groups. One of them is thermal residual stresses as bonding strength and the other is combined stress values as the flexural strength of the multi-layer fixed partial denture. Results showed that bond strength of all-ceramic materials depends on the compatibility between CTE of ceramic systems. Residual tensile stresses decreases as the difference of CTE of the materials decreases. The strength of all ceramic materials also effected by the level of load and loading conditions. Stresses decreases as the number of antagonist contacts increases. Alumina, finite element analysis, thermal stresses, veneering porcelain, zirconia.
Keywords: Ağız ve Diş Sağlığı; Protetik Diş Tedavisi