Finansal krizler: 1990-2009 döneminde seçilmiş Güney Amerika Ülkeleri ile Türkiye’nin karşılaştırmalı analizi - Bicerano, Vedat (My University, 2010)
1990’lı yılların başından itibaren, yaşanan finansal ve ekonomik krizler, yayılan küreselleşme olgusu nedeniyle ülke ekonomilerine büyük zararlar vermişlerdir. Ülkelerin ekonomik istikrarı ve sürdürülebilir büyümeyi sağlaması yönünde çabalarına rağmen birçok olumsuzluk ortaya çıkmıştır. Krizleri önlemeye yönelik makro politikaların belirlenmesi ve uygulanan ekonomik sistem ve kararların incelenmesi ekonomi biliminin en güncel sorunlarından biri hale getirmiştir. Her ne kadar her kriz öncesi ve sonrası ekonomik önlemler alınmaya çalışılsa da, Arjantin, Meksika ve Türkiye’nin de içinde olduğu birçok gelişmekte olan ülke bu krizlerin olumsuz etkilerini yaşamış, başta finans sektörü olmak üzere ülkelerin ekonomik ve sosyal durumlarında köklü değişiklikler yaşanmıştır. Finansal krizlerden korunmanın yollarını arayan devletler sağlam bir ekonomik yapı oluşturmaya çalışmakta, başta bankacılık sistemi olmak üzere tüm finans sektörünün ve diğer ekonomik yapıların temellerini sağlamlaştırmak için çözüm yolları aramaya ve geliştirmeye her geçen gün daha fazla yöntem ve teknolojiyle çaba harcamaktadırlar. Bu kapsamda, gelişmekte olan ülkelerin ekonomik istikrarı sağlama yolunda ilerlerken yaşadıkları kriz deneyimleri ve bu deneyimlerden alınacak dersler geleceğe ışık tutacak ve gelecekte olası krizleri önlemede önemli bir kaynak niteliği taşıyacaktır.

The Financial and economic crisis that had been occured in the beginning of 1990’s, damaged countries economies because of globalization fact.Countries had faced up to many problems even tough their big efforts in the direction of sustainable growth and economic stability.Determining macro economic politics according to prevent crises and analyzing economic system and decisions are serious problems of the economy.Altough the countries tried to take many precautions many emerging countries including Turkey,Argentina and Mexico had experienced adverse effects of financial crises. The countries which are looking for to find preventing ways from financial crises try to develop healthy economic structure.In this context, countriestry to find solutions with progressive technology.The emerging countires faced lots of crises in the term of the providing economic stability.The important thing is to take lessons from each crise because each crise helps emerging countries to defend their selfs facing new crises from the same reason.
Keywords: Finansal Krizler; Güney Amerika_Ekonomik Kriz_Türkiye; Krizler; Sermaye Piyasası