EU approach to corporate governance and recent developments - Soyhan, Merve (My University, 2010)
Bu çalışmada son yıllarda tüm dünyada ve Türkiye’de önem verilen bir konu olan şirketlerin kurumsal yönetimine ilişkin kurumsal yönetim ilkeleri ve uygulamaları hakkında Avrupa Birliği’nin yaklaşımı anlatılmaktadır. Kurumsal yönetim hukuku önceleri şirketler hukukunun bir parçası olarak düzenlenirken 2000’li yılların başından itibaren ayrı bir başlık altında düzenlenmektedir. Çalışma içerisinde öncelikle kurumsal yönetim hakkında genel bir tanımlama verilerek, kurumsal yönetim hukukunun sınırları çizilmeye çalışılmış ve konunun yapısı ve uygulama alanından kısaca bahsedilmiştir. Devamında Avrupa Birliği’nin “uygula, uygulamıyorsan açıkla” prensibinin zorunlu, diğer düzenlemelerin tavsiye niteliğinde olarak oluşturduğu acquis communautaire kurumsal yönetim hukukuna ilişkin genel düzenlemeleri ve bir AB üyesi ülke olarak Birleşik Krallık’ın yasal zemini özetlenmiştir. Daha sonra bir AB adayı olarak Türkiye’nin hukuki düzenlemeleri anlatılmıştır. Çalışmada her üç disiplinin de genel prensipleri ve temel hukuki alt yapısı anlatıldıktan sonra spesifik olarak kurumsal yönetim prensiplerinden iki ana prensip; Yöneticilerinin ücreti ve kurumsal yatırımcıların şirketlerin kurumsal yönetimindeki yeri hakkında Avrupa Birliği’ndeki yasal düzenlemeler ve bu düzenlemelerin karşılanabilmesi için yapılması gerekenler ve karşılaştırmalı olarak İngiltere ve Türkiye’de ki söz konusu iki prensibe ilişkin hukuki düzenlemeler ve şirketlerin uygulamaları hakkında bilgi verilmiştir.

In this dissertation, the European Union approach to the corporate governance principles and corporate governance applications of the companies is tried to be explained which is highly notable issue worldwide and in Turkey. Previously corporate governance law was regulated under companies’ law but since the beginning of the 2000s the issue is considered as a separate part other than companies’ law. In this research a general definition for the corporate governance is given and by this means the frame of the issue is tried to be drawn and the nature and scope of the issue is briefly mentioned. Continuously acquis communautaire of the European Union regarding corporate governance principles which the “comply or explain” principle is obligatory and the other legal arrangements are advisory is explained and the United Kingdom’s legal base, as an EU member, and the legal framework of the Turkey, as a European Union candidate, is given. After explanation of the corporate governance principles and legal base of the three disciplines generally, specifically two principles among corporate governance principles, remuneration of the directors and institutional investors in the European Union has been explained. Furthermore comparatively legal base of the UK and Turkey regarding so-called two principles and information relate to applications of the companies’ in both countries is given.
Keywords: Avrupa Birliği Hukuku; Avrupa Birliği_Hukuk