Yerel yönetimlerde spor pazarlaması - Şenyurt, İlhami (My University, 2005)
TEZ KONU BAŞLIĞI Adı ve Soyadı:İlhami Şenyurt Danışmanın Adı:Yrd.Doç.Dr.M.Zahit Serarslan netim Beden Eğitimi ve Spor

1970'li yıllarda ortaya çıkan yeni gelişmelerle, pazarlama ilkelerinin yalnız ticari amaçlı işletmelerde değil, diğer kuruluşlarda da uygulanıp uygulanamayacağı tartışılmış; sonuçta yanlıca mal ve hizmetlerin değil, düşüncelerin de pazarlanabileceği gerçeği (siyasi parti, dernek, sendika vb) kabul edilerek 1985 yılında AMA (Amerikan Pazarlama Derneği) tarafından pazarlamanın şu tanımı yapılmıştır. Pazarlama; kişilerin ve örgütlerin amaçlarına uygun şekilde değişimi sağlamak üzere, malların, hizmetlerin ve düşüncelerin yaratılmasını, fiyatlandırılmasını, dağıtımını ve satış çabalarını planlama ve uygulama sürecidir.12 Bu tanım kar amacı gütmeyen kuruluşları da içine alan bir tanımdır. Yukarıdaki tanımdan yola çıkarak ülkemizin en uzak noktasına kadar yayılmış olan toplam 3.231 değişik büyüklükteki yerel yönetime, hem kendi icraatlarını pazarlama, hem de ülkemiz sporuna katma değer kazandırma amacıyla bu araştırma hazırlanmıştır. Üsküdar Belediyesi'nin değerli katkıları ile gerçekleştirilen anketler; SPSS istatistik paket programındaki, frekans dağılımı, çapraz tablo ve ki-kare test istatistiğinden faydalanarak yorumlanmıştır. Bu çalışmanın ışığında elde edilen sonuçları değerlendirerek bir takım tavsiyeler oluşturulmaya çalışılmıştır. Şöyle ki; yerel yönetimlerin amacı, merkezi idare tarafından mahallinde yürütülen faaliyetler de dahil olmak üzere, mahalli işlere halkın daha etkili bir şekilde katılışını geliştirmektir. Yönetilenlerin yönetime katılmasını sağlayan ilk aşama, yerel yönetimlerin doğuşu ile gerçekleşmiştir. Yerel yönetimler geniş anlamda halk katılımına olanak sağlayan yönetim biçimleridir. Bu paragraftan da anlaşılacağı üzere yerel yönetimler her konuda halkın katılımına olanak sağlayacak çalışmalar içerisinde olmalıdırlar.İşte spor bu katılımın ilk örneğini oluşturacak bir kavramdır. Belediyelerin bu konu ile ilgili yapmaları gereken ilk iş olarak da hizmet içi eğitimler ile öncelikle kendi personellerini spor ve spor pazarlaması gibi kavramlar ile ilgili bilgilendirmesi ve spor bilincini oluşturması gerekmektedir. Spora ilgiyi arttıracak her oluşumun direkt destekçisi ve uygulayıcısı olacak en önemli kuruluşun yerel yönetimler olduğu söylenebilir. Ülkemizde var olan Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulları'nın yetkilileri ile ortak çalışarak, onların yönetiminde tüm spor organizasyonlarına destek olmalıdırlar. İNGİLİZCE TEZ KONU BAŞLIĞI SUMMARY: (SPORTS MARKETING AT LOCAL GOVERNMENT) With the development during the 1970's discussions about whether marketing principles could also be applied to organizations other than trading establishments took place; finally in 1985 the AMA ( America's Marketing Association ) announced a new definition for marketing saying that not only goods and service but also thoughts could be marketed. The exact definition is as follows : Marketing is a process of providing the change in favour of the individual's or the organizations's objectives, producing the good, swervice and thoughs, estimating the price, planning the distribution and the sales effort.12 With the guidance of the definition above, we have prepeared this research for the 3.231 local governmental organizations which are spread all over our country from the far east to the west, in order for them to market their activities while doing this to provide an added value to sports. The public survey, realized with the precious contribution of the Üsküdar Municipility were interpreted by using the SPSS Statistics programm, frequency distribution, transverse table and ki-square statistics. By utilizing from different resources, this study has come to an end by evaluating the results of the public survey which has been carried out to the employees of the Üsküdar Municipality. With the help of all that information by using the same method and effort it seems impossible for the local governmental authorities to encourage the public to be active in sports. By using this study as a guide, we have evaluated the results came out with some recommendations below. It sounds as follows: The object of the local governmental authorities is to effectively involve to public to their local activities including the activities carried out by the head government .The first step to make to governed to participate at their own governmental issues is to led through the creation of the local authorities. Municipalities are venues where public participation is in a broader way managed. Shortly, what is to be said is that, local authorities should strive to make it possible for any citizen to involve in any possible matter. Sporting events are a huge step to reach that participation objective. What the municipality should firstly do, is to educate, starting with their employees, by in-service training about sports and sports marketing and create a sports consciousness. We can say that the local governmental authorities are the most important institutions to support and carry out every possible formation to increase the interest to sports. Under the authorization of the physical education and sports departments at all universities around our country, municipalities should support any sporting event.
Keywords: Atletik ve açık hava sporları ve oyunları; Beden Eğitimi ve Spor; Dinlence ve eğlence sanatları