The contribution of corparate social responsibility to organizational identification - Coşkun, Hale Merve (My University, 2007)
Kurumsal sosyal sorumluluk (KSS) kavramı daha önce pek çok araştırmaya konu olmasına rağmen; literatürde bu kavramın çalışanların işle ilgili tutumları, niyetleri ve davranışları bakımından faydalarına dair çok fazla çalışma bulunmamaktadır. Bu tez çalışması, örgütlerin KSS aktiviteleri ile çalışanların kendilerini örgütle özdeşleştirme olgusu arasındaki ilişkiyi sosyal kimlik teorisi çerçevesinde araştırmayı amaçlamıştır. Bu çalışmanın diğer bir amacı da örgütle özdeşleşme kavramı ile örgüte bağlılık (özellikle duygusal bağlılık) kavramlarının, farklı kavramlar olup olmadığını araştırmaktır. Son olarak; bu çalışmada örgüt ölçeği açısından KSS sonuçlarında farklılaşma olup olmadığını ve çalışanın yaşı, cinsiyeti, eğitim seviyesi, örgütte çalışma süresi ve pozisyonu açısından örgütle özdeşleşme sonuçlarında farklılaşma olup olmadığını araştırmak hedeflenmiştir. Çalışma için veriler, anket yöntemi kullanılarak toplanmıştır. Kullanılan anket demografik özellikler, KSS, örgütle özdeşleşme ve duygusal bağlılık bölümlerinden oluşmaktadır. Bu çalışmanın örneklemini Türkiye’deki yedi farklı örgütün 198 çalışanı oluşturmaktadır. Çalışmanın bulgularına göre, çalışanlar KSS kavramını iki ayrı boyut olarak sınıflandır: ekonomik-hukuki-etik boyut ve ihtiyari boyut. Bu çalışmanın ana amacına yönelik bulgular; ekonomik-hukuki-etik sorumluluklar ve ihtiyari sorumluluklardan oluşan KSS modelinin, çalışanların örgütle özdeşleşmeleri üzerinde olumlu yönde ve güçlü bir etkisi olduğunu göstermiştir. Buna ilaveten, ekonomik-hukuki-etik sorumluluklar diye adlandırılan boyutun, ihtiyari sorumluluklar diye adlandırılan boyuta kıyasla, çalışanların örgütle özdeşleşmeleri üzerinde daha güçlü bir etki yaptığı gözlemlenmiştir. Ayrıca, örgütle özdeşleşme ve duygusal bağlılık kavramlarının belirli ölçüde birbirinden farklı kavramlar olduğuna dair bir bulgu elde edilmiştir. Son olarak, KSS sonuçlarında örgüt ölçeği bazında ve örgütle özdeşleşme sonuçlarında çalışanın yaşı, cinsiyeti, eğitim seviyesi, örgütte çalışma süresi ve pozisyonu bazında farklılaşmalar gözlemlenmiştir.

The study of corporate social responsibility (CSR) has been the object of much research in recent decades, although there is a need to continue investigating its benefits in term of employees’ work-related attitudes, intentions, and behaviors. This study investigates the relationship between socially responsible practices and employees’ identification with the organization within a model which draws on social identity theory (SIT). Moreover, this study assumes that organizational identification (OID) is a distinguishable concept from affective commitment. Finally, this study examines whether or not there are differences in CSR scores on the basis of organization size and in OID scores on the basis of age, gender, education level, organizational tenure, and position. The data was collected using a questionnaire included demographic information, CSR scale, OID scale, and affective commitment scale. The analysis was based on a sample of 198 employees drawn from seven organizations operating in Turkey. The results showed that employees categorize socially responsible behavior into two dimensions: economic-legal-ethical and discretionary. The results also indicated that the combined influence of economic-legal-ethical responsibilities and discretionary responsibilities was a good predictor of OID. It was also found that economic-legal-ethical responsibilities contribute to OID more than do the discretionary responsibilities. Furthermore, the results revealed that OID and affective commitment are distinct at some level. Finally, significant differences in OID scores on the basis demographic variables of gender, age, education level, organization tenure, and position and significant differences in CSR scores on the basis of demographic variable of organizational size were observed.
Keywords: İş Tatmini; Personel Yönetimi; Sosyal Sorumluluk_İşletmeler; Yönetim ve Organizasyon