Türkiye’de tarım sigortası uygulamaları ve devlet destekli tarım sigortası - Güngör, Mahmut (My University, 2006)
Türkiye'de tarım sektörü, Avrupa Birliği'ne uyum sürecinde, yapısal bir dönüşüm içinde olup, ülke ekonomisi için gerek milli gelir, gerekse istihdam içindeki payı bakımından önemini korumaktadır. Tarım sektöründe, üretim faaliyetinin açıkta yapılması, ürünlerin miktarı ve kalitesi üzerinde, doğal risklerin önemli derecede etkide bulunmasına yol açmaktadır. Bu durum, tarım işletmelerinin gelirinde istikrarsızlıklara neden olmakta ve tarım ekonomisi açısından temel bir sorun olarak ülkelerin gündemine gelmektedir. Gelişmiş ülkelerde, bu sorun etkin bir risk yönetim aracı olan tarım sigortaları ile önemli ölçüde giderilmiş durumdadır. Tarım sigortaları, tarım kesiminin gelir istikrarsızlığının en aza indirilmesine, sigorta sektörü içerisinde de yeni fonların oluşmasına, dolayısıyla da ekonominin gelişimine katkı sağlamaktadır. Türkiye'de de çağdaş bir risk yönetim tekniği olarak, devlet destekli tarım sigortası uygulamasına geçilmiştir. Böylece, ülke ekonomisinin zor şartlarına rağmen, prim bedellerinde devletin mali destek verdiği havuz sisteminin, rasyonel bir biçimde yönetilmesi, etkin çalışması ve üreticilerin bu sisteme katılımının sağlanabilmesi durumunda, doğal afetlerin yönetilebilir risklere dönüşebileceği, Avrupa Birliği uyum sürecinde yapısal bir dönüşüm içerisinde olan tarım sektörünün sürdürülebilirliğinin de teminat altına alınacağı düşünülmektedir. Çalışmada, doğal risklerin, tarım sektörü ve ekonomi üzerindeki olumsuz etkilerinin, risk yönetim sistemlerinin geliştirilmesi ve risklerin küresel pazara transfer edilmesi suretiyle hafifletilebileceği, bu yöntemlerle tarım kesiminin gelir istikrarının sağlanabileceği, dolayısıyla tarım sektörünün ülke ekonomisine katkısının artırılabileceği ortaya konulmuştur.

In Turkey, agricultural sector is experiencing a structural change during European Union adaptation process and still maintaining it’s importance on both national income and employment. Natural risks of agricultural sector cause instabilities in income level of agricultural firms and governments’ put this issue on their agendas as a basic economic problem. In developed countries, this problem is mostly solved by agricultural insurance which is an effective risk management tool . Agricultural insurance helps to reduce the income instabilities of agricultural sector, to create funds in insurance sector and by the way to improve economic growth. In Turkey, agricultural insurance with government support has put into practice as a modern risk management tool. By the way, it is thought that in spite of difficult conditions of the economy, as soon as the pool system which government makes fiscal support to incentive payments managed rationally, worked efficiently and the participation of the producers obtained, the natural disasters will become a manageable risk and the stability of agricultural sector, which is in a structural change during European Union adaptation process can be guaranteed. In the study, it is stated that the income stability of agricultural sector can be settled, by the way the share of agricultural sector in national income can be improved by developing risk management systems and transferring natural risks and its’ negative effects to the global market.
Keywords: Sigortacılık; Tarım Sigortaları