Kadınların cinsel yolla bulaşan hastalıklara ilişkin bilgileri ve bu hastalıklardan korunmaya yönelik uygulamaları - Yeşilçiçek, Kıymet (My University, 2002)
Bu araştırma, Trabzon İlinde yaşayan kadınların cinsel yolla bulaşan hastalıklardan (CYBH) AIDS, genital herpes, sifiliz, gonore ve hepatit B konularındaki bilgilerini ve korunmaya yönelik uygulamalarını belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırma, Trabzon Doğum ve Çocuk Bakımevi Hastanesi Jinekoloji II polikliniğine, jinekolojik yakınmalar ile başvuran 325 hasta üzerinde yapılmıştır. Veri toplama aracı olarak; kadınların tanımlayıcı bilgileri, CYBH'ın ( AIDS, genital herpes, sifiliz, gonore, hepatit B ) bulaşıcı olup olmadıkları, bulaşma yolları, belirtileri ile bu hastalıkların aşılarının ve öldürücü birer hastalık olup olmadıkları ile ilgili soruların yanında CYBH'dan korunmaya yönelik genel bilgi ve uygulamalarına ilişkin açık uçlu soruların yer aldığı anket formu kullanılmıştır. Hazırlanan bu anket formları, 20 Ekim 2001-30 Ocak 2002 tarihleri arasında haftanın 3 günü 8.00-16.00 saatleri arasında kadınlarla ortalama 15-20 dakika tek tek görüşülerek uygulanmıştır. Elde edilen verilerin değerlendirilmesinde, SPSS 7.5 paket programında yüzdelikler ve ki-kare önemlilik testleri kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre; kadınların çoğunluğunun CYBH'dan en fazla AIDS'i bildikleri (%81.5), bunun yanında diğer CYBH'ı daha az oranlarda bildikleri, CYBH'ın belirtileri, bulaşma ve korunma yolları hakkındaki bilgi düzeylerinin düşük olduğu, CYBH açısın dan risk gruplarını yeterince bilmedikleri ve kendilerini risk grubu olarak algılamadıkları, CYBH'dan korunmak için prezervatifin önemini bilmelerinin yanında (%63.7), kendilerini korumak amacıyla oldukça az kişinin (%22.7) kullandığı belirlenmiştir. Bunun yanında kadınların, CYBH'dan aldıkları bilgi puan ortalamalarının oldukça düşük olduğu (13.1) tespit edilmiştir. Ayrıca kadınların yaşları, eğitim ve mesleki durumları, eşlerinin eğitim ve mesleki durumları, sosyal güvencelerinin olması ve yaşadıkları yerin, bilgi puanı üzerindeki etkisi araştırılmış ve bunlar arasındaki ilişki istatistiksel olarak önemli bulunmuştur (p<0.05).

THE LEVEL OF AWARENES OF WOMAN İN SEXUALLY TRANSMİTTED DİSEASES AND PREVENTİVE MEASURES This descriptive study was carried out among women who live in Trabzon city area, to determine the l-evel of knowleges concerning Sexullay Transmitted Diseases (STD) AIDS, genitel herpes, syphılıs, gonorrhea, hepatıtıs B vırüs infections, and preventive measures. Three hundred and twenty five patients who addmitted to Trabzon Labor and Child Care Hospital with several gynocological symptoms were interviewed. During the interview the patients were asked to fill in a questionare concerning patient's descriptive knowleges, wheather STD are contagious, their method of spread, symptoms and if any vaccine exists against tem, wheather they are fatal or not and method of prevetion from them. The patients were interviewed in 3 days a week between the hours of 8:00-16.00 from 20 October 2001 to 30 january 2002. As statistical analysis Ki square test and importance of the percenteges were used and calculations were done W/ SPSS 7.5 statistical softwere According to the results drived from study AIDS (% 81.5) was the most well known disease mong Sexullay Transmitted Diseases's. The level of knowledges on methods of spread and prevention were not adequate. They did not know groups in risk and they did not consider themselves in risk . Altough they knew (%63.7) the importance of the condoms they usually dont ask their partners to use (%22.7) The avarage score of knowlege abaout STD was low (13.1). Age of the patients level of education, existance of social sequrity palces they live were found to be positivety related with score of knowledge (p<0.05). The relation between the independent variables of the woman and having STD before was statistically significant (p>0.05). Having STD earlier did not change the attitude towards taking preventive measures (p>0.05). Level of education of the partners positivety corralated with,awaerenes of risk groups (p<0.05). with the results drived from the study relevant propasalls were made. Kadınlara ait bağımsız değişkenler ile daha önce cinsel yolla bulaşan hastalık geçirme durumları arasındaki ilişki istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır (p>0.05). Bununla beraber kadınların ve eşlerinin daha önce CYBH geçirme durumları ile önlem alma durumları arasındaki ilişki de istatistiksel olarak önemli bulunmazken (p>0.05), kadınların eğitim düzeyleri ile eşlerinin eğitim ve mesleki durumlarının CYBH açısından risk gruplarını bilmeleri arasındaki ilişki istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p<0.05). Araştırmadan elde edilen sonuçlar doğrultusunda uygun önerilerde bulunulmuştur.
Keywords: Bulaşıcı Hastalıklar; Kadın Hastalıkları