Metin tahrîfi bağlamında İbn Hazm’ın Tevrat’ı eleştiri metodu üzerine - Hasanov, Eldar (Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 2008)
Bu makalede İbn Hazm’ın Tahakh’a bakışı ve onun tahrif olunduğu iddiasında takip ettiği metodu tanıtılmaya çalışılmıştır. Ona kadarki ulemânın tahrif iddiaları birbirinden farklı nitelikte olmuştur. Başlangıçta bu iddia sadece kutsal metinleri tercüme ve yorumlama sırasında gerçekleşen tahrifle sınırlandırılmıştır. Zaman geçtikçe metin tahrifi iddiaları da dillendirilmiştir. İbn Hazm bu akımın önemli temsilcilerindendir. O, bu konuyla ilgili sistematik bir biçimde çalışmalar yürüten ilk müslüman âlimdir. O, bu iddiasını Tanah’ı “içeriden ve dışarıdan” analize tabi tutmakla temellendirmiştir. “Dışarıdan analiz metodunda” o, Tanah’ta yer alan tarihî rivayetlere dayanarak tahrifin kaçınılmaz olduğunu belirtmiştir. “İçeriden analiz metodunda” ise o, tahrif iddiasına Tanah’taki çelişkili ve gerçekliklere aykırı anlatıları göstermiştir.
Keywords: Kutsal metin eleştirisi, metin tahrifi, dışarıdan analiz, içeriden analiz.