Mikroalaşımlı çeliklerin frezelenmesinde kesme parametrelerinin talaşlı işlenebilirliğe etkisinin incelenmesi - Çiftçi, Kenan (My University, 2005)
Bu çalışmada, doğal gaz ve petrol boru hatlarında, aktarma organı elemanlarında ve otomotiv endüstrisinde kullanılan mikroalaşımlı çeliklerden 38MnSiVS5 kullanılmıştır. Simetrik düzlem yüzey frezeleme yöntemi ile talaş kaldırma işlemi, PVD kaplamalı sert maden uçlarla deneyler yapılmıştır. Deneylerde Taksan marka dijital eksen göstergeleri bulunan üniversal freze tezgahı, 63 mm çapında kesici ağız sayısı 8 olan kesici takım, KISTLER marka 5011B tipi kuvvet dinamometresi ve Mitutoyo firmasının ürettiği Surftest 211 yüzey pürüzlülük cihazı kullanılmıştır. 38MnSiVS5 mikroalaşımlı çeliğin işlenebilirliği için düzlem yüzey simetrik frezeleme işlemleri için kesme derinliği (0,4- 0,6- 0,8 ve 1 mm), ilerleme hızı (160, 200, 250 ve 315 mm/ min) ve kesme hızı (70, 90, 100 ve 140 m/ min) talaş kaldırma parametreleri değiştirilerek talaşlı işlenebilirliği incelenmiştir. Kesme parametrelerine ( Kesme hızı, İlerleme hızı, Talaş derinliği ) bağlı olarak elde edilen kesme kuvvetleri (Fx, Fy ve Fz) ve ortalama yüzey pürüzlülük değerleri (Ra), elde edilen deney verileri grafiklere dönüştürülerek meydana gelen değişimler gözlemlenmiştir.

In this study, 38MnSiVS5 microalloyed steel is used popular in natural gas and oil pipes, couplings and automotive industry. Experiments on machining with symmetric face milling process are done using PVD coated hard metal inserts. In these experiments, TAKSAN universal milling machine (having digital axis measurement tools, 63 mm diameter cutting tool, 8 inserts) and KSITLER 5011B type force dynamometer and Surftest 211 type surface roughness equipment are used. To investigate the machinability of 38MnSiVS5 microalloyed steel, cutting depth for symmetric face milling processes (0,4- 0,6- 0,8 and 1 mm), feed rate (160, 200, 250 and 315 mm/ min) and cutting speed (70, 90, 100 and 140 m/ min) in chip removal parameters are changed for every case. Cutting parameters (cutting speed, feed rate, depth of cut) depend on cutting forces (Fx, Fy ve Fz) values and average surface roughness (Ra) values, analysis of experiments results has been evaluated with graphics using obtaining experimental data.
Keywords: İmalat; Maden işleme süreçleri; Makine Eğitimi; Metal İşleme