4949 sayılı kanunla yapılan değişiklikler ışığında icra iflas hukukunda tasarrufun iptali davaları - Kaplan, Hasan Ali (My University, 2006)
Tasarrufun iptali davaları, icra aracılığıyla alacaklarını elde etmek isteyen alacaklıların çok sık başvurdukları bir hukuksal imkândır. Bu nedenle, bu kurumun titizlikle incelenmesi gerekmekte ve bu kurumda kanun koyucunun yaptığı değişiklikler, büyük önem taşımaktadır. Tasarrufun iptaline ilişkin hükümler İİK m. 277 vd’da yer almaktadır. 4949 Sayılı Kanun ile 2003 yılında İİK m. 280’de bazı değişiklikler yapılmıştır. Bu çalışmamızda, tasarrufun iptali davaları, yapılan değişiklikler ışığında ele alınmış olup, ilk bölüm 4949 Sayılı Kanun ile değişikliğe uğramamış olan hükümlerin incelenmesine ayrılmış, ikinci bölümde ise değişikliğe uğrayan hükümler incelenmiştir.

Cancellation of Possession trial is a legal right commonly used by payees demanding their credits by execution. Therefore, this institution needs to be analyzed carefully and amendments made by legislatives are of great importance. Sentences about cancellation of possession are included in İİK item 277. In 2003 with the Law numbered 4949, amendments have been made in İİK item 280. In this study, cancellation of possession trials were discussed considering these amendments; in the first part, sentences that did not change with the Law numbered 4949 were analyzed and in the second part, sentences changed after the amendment were analyzed.
Keywords: İcra-İflas Hukuku_Tasarruf ve Yatırım