Maksiller retrognatili sınıf III maloklüzyon vakalarında çift menteşeli vida ile alternatif hızlı üst çene genişletmesi protokolünün dental ve iskeletsel etkilerinin değerlendirilmesi - Yılmaz, Berza (Şen) (My University, 2013)
Sınıf III iskeletsel maloklüzyonun maksiller retrognati ile görüldüğü vakaların erken dönem tedavisinde yüz maskesi sıklıkla kullanılmaktadır. Yüz maskesi tedavisi öncesinde uygulanan hızlı üst çene genişletmesinin maksillanın öne hareketini kolaylaştırdığı düşünülmektedir. Dr. Liou tarafından tanımlanan Alterne Hızlı Üst Çene Ekspansiyon ve Konstriksiyon Metodu (Alt-RAMEC), sutural aktiviteyi arttırma amacıyla uygulanmaktadır. Bu çalışmanın amacı püberte öncesi dönemdeki bireylere uygulanan Alt-RAMEC metodunun, iskeletsel yapılar, yumuşak doku ve havayolu üzerindeki etkilerinin incelenmesidir. Çalışmaya 8-11 yaş grubunda maksiller retrognatiye bağlı Sınıf III iskeletsel maloklüzyona sahip 20 birey dâhil edilmiştir. Tedavi öncesinde dental volümetrik tomografi kayıtları ve üç boyutlu fotoğraf kayıtları alınmıştır. Hastalara çift menteşeli genişletme vidası içeren genişletme aygıtı uygulanmıştır. Hasta velilerine apareyi ilk hafta boyunca günde 1 tur açmaları, 2. hafta ise apareyin günde 1 tur kapatılması öğütlenmiştir. Birbirini takip eden 9 açma-kapama haftası sonunda tomografi kayıtları ve üç boyutlu fotoğraflar yenilenmiştir. Başlangıç ve Alt-RAMEC protokolü sonrası tomografi kayıtları değerlendirilerek tedavinin etkileri incelenmiştir. Alt-RAMEC tedavi protokolü sonrasında A noktası seviyesinde ortalama 5.54±1.48mm, burun seviyesinde ortalama 3.00±1.4mm, zigomatikomaksiller sutur seviyesinde ortalama 1.61±1.65mm, zigomatikotemporal suturun alt-üst seviyesinde sırasıyla 0.75±0.98mm ve 0.45±0.82mm genişleme elde edilmiştir. A noktası hafif öne(0.89±0.93mm) ve aşağı(0.92±1.62mm) hareket etmiştir. Burun kanatları arası mesafede, anterior nazal ve nazal bölümlerin havayolu hacimlerinde artış meydana gelmiştir. Alt-RAMEC, Çift Menteşeli Genişletme Vidası, Havayolu, Hızlı Üst Çene Genişletmesi, Sınıf III Maloklüzyon.

Evaluating the Dental and Skeletal Changes Following Alternate Maxillary Expansions and Constrictions Protocol in Class III Malocclusion Cases Presenting Maxillary Retrognathia It is widely accepted that rapid maxillary expansion facilitates the maxillary advancement if performed before face mask application for the early management of Class III skeletal malocclusions related to maxillary retrognathia. The Alternate Maxillary Expansions and Constrictions (Alt-RAMEC) protocol performed with a special double hinged expansion screw was developed by Dr. Liou to increase the sutural activity. The aim of this study is to evaluate the skeletal, soft tissue and airway effects of the Alt-RAMEC treatment protocol in prepubertal patients. Twenty cases aged of 8-11 characterized with Class III skeletal malocclusion due to maxillary retrognathia, constituted the study group. Dental volumetric tomographies and three dimentional photographies were taken before treatment and an expansion device with a double hinged screw was applied. The parents were instructed to open the screw 1 tour a day during the first week of treatment. The week after, they were told to close the screw 1 tour a day. The records were renewed after 9 weeks. The treatment effects were evaluated by comparing the pretreatment and post expansion records. The average amount of expansion achieved at the level of point A was 5.54±1.48mm, at the nasal level this amount was 3.00±1.4mm, for the zygomaticomaxillary suture level the mean was 1.61±1.65mm and finaly at the zygomaticotemporal suture upper-lower level the expansion occurred 0.75±0.98mm and 0.45±0.82mm respectively. The A point moved slightly forward(0.89±0.93mm) and downward(0.92±1.62mm). The nasal width, the airway volume of the anterior nasal and the nasal cavities increased. Key Words: Airway, Alt-RAMEC, Class III Malocclusion, Double Hinged Expansion Screw, Rapid Maxillary Expansion.
Keywords: Ağız ve Diş Sağlığı; Alt Çene; Çene; Diş; Ortodonti