Doğumdan sonra latch emzirme puanı ile ilk 6 aydaki emzirme durumu arasındaki ilişki - Bağlar, Deniz (My University, 2008)
I. ÖZET Yaşamın ilk 6 ayında tek başına anne sütü ile beslenme ve 6.aydan sonra uygun ek gıdalarla 2 yaşına kadar emzirmenin sürdürülmesi bebekler için en ideal beslenme şeklidir. Çalışma, doğumdan sonraki LATCH emzirme puanı ile ilk 6 aydaki emzirme durumu arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amacıyla planlandı. Araştırmanın evrenini; Bebek Dostu Hastane belgesine sahip olan Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi’nde gerekli izinler alındıktan sonra, Ocak-Eylül 2007 tarihleri arasında doğum yapan anne ve bebekleri oluşturdu. Örnekleme; seçim kriterlerine uygun 80 anne ve bebeği alındı. Veri toplama araçları olarak; Araştırma Onay Formu, Bilgi Formu, LATCH Emzirme Puanlama Sistemi, Emzirme İzlem Kartı ve Telefon Görüşmesi Bilgi Formu kullanıldı. Veriler, SPSS for Windows 15.0 ortalama, standart sapma, frekans, oran ve student t testi kullanılarak değerlendirildi. Parametreler arası ilişkileri değerlendirmede Pearson korelasyon analizi kullanıldı. Sonuçlar %95’lik güven aralığında, anlamlılık p<0.05 düzeyinde değerlendirildi. Sonuç olarak; LATCH Emzirme Puanlama Sisteminin Cronbach’s Alpha değeri 0.74 olarak bulundu. Emzirme süresi ile LATCH emzirme puanı arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulunduğu (p<0.05); LATCH emzirme puanı arttıkça emzirme süresinin uzun olduğu saptandı. Tek başına anne sütü ile beslenme süresi ile LATCH emzirme puanı arasında ise istatistiksel olarak ileri düzeyde anlamlı ilişki olduğu (p<0.01); LATCH emzirme puanı arttıkça tek başına anne sütü ile beslenme süresinin arttığı saptandı. Anahtar Sözcükler: Anne sütü, Emzirme, LATCH. II.

Relationship of LATCH Breastfeeding Score After Delivery and State of Breastfeeding at First 6 Month For first 6 months of life feeding babies with only mother milk and after first 6 months carrying on feeding with appropriate additional complete nutrition until 2 years is the best type of feeding. This research is planned to assess relationship of LATCH score after delivery and state of breastfeeding at first 6 months. The scobe of this research covers mothers and their babies born between January-September 2007, after necessary permission received, in Anadolu Medical Center which has a Baby-Friendly Hospital Certificate. Sample group consists of 80 mothers, with their babies, that fit in selection criteria. Study data is collected using Research Acceptance Form, Information Form, Phone Call Form, LATCH Breastfeeding Scoring System and Breastfeeding Tracking Card. Data is statistically analysed using SPSS for Windows 15.0 programme, mean scores, standart deviation, frequency, ratio and Student T Test. Pearson Corelation Analysis is used for assessing the relation between parameters. Results are assessed 95% confidence interval & level of significant p<0.05. Consequently, Cronbach’s Alpha value of LATCH Breastfeeding Scoring System is found as 0.74. Statistically significant relation is found between breastfeeding duration and LATCH score, (p<0.05) and it is confirmed that while the LATCH score is increasing, breastfeeding duration gets longer. Higher statically significant relation is also found between the duration of feeding with only mother milk and the LATCH score (p<0.01); by increasing LATCH score, longer duration of feeding with only mother milk is also confirmed. Key Words: Breastfeeding, Mother milk, LATCH.
Keywords: Anne Sütü; Beslenme; Çocuk Sağlığı