Azerbaycan'ın jeopolitik sorunları - Hasanlı, Turabkhan (My University, 2017)
Coğrafi konum itibarıyle Azerbaycan, Güney Kafkasya’nın doğusunda ve Hazar Denizi’nin batısında bulunur. Güneybatı Asya ülkelerinin birçoğu gibi Azerbaycan’ın da zengin enerji kaynaklarına sahip olması, onun küresel ve bölgesel önemini artırmaktadır. Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ Sorunu’nun AGİT’in Minsk Grubu’nda çözüme kavuşmasının daha hukuki olduğunu kabullenenmesine karşın, Ermenistan’ın gayri yasal yollarla çözüm önerilerinde bulunması bölgedeki jeopolitik koşulların her an değişeceğinden haber verir. Uluslararası hukukun evrensel ilkelerini ve Birleşmiş Milletler’in kararnamelerini esas alan resmi Bakü, Dağlık Karabağ’daki yasal haklarının tanınmasını talep etmektedir.Soğuk Savaş sonrası serbest piyasa ekonomisine yeni geçiş yapan diğer post - Sovyet ülkeleri gibi Azerbaycan da dünya pazarlarına entegre olma yolunda bir politika takip etmektedir. Ekonomik koşulların hızla değiştiğini dikkate alarak söyleye biliriz ki; Azerbaycan Güney Kafkasya ülkelerinden bu konuda bir adım öndedir. Kuşkusuz ki petrol faktörü bu anlamda belirleyici etkendir. Bundan dolayıdır ki Azerbaycan, Hazar Denizi’nin hukuki statüsünün bir an önce çözümlenmesinde büyük çaba sarf ediyor.Tez konumuzun her üç bölümünde yukarıda belirttiğimiz mevzulara değinilmiş ve çözüm önerilerinin değerlendirilmesi yapılmıştır. I. Bölümde Azerbaycan’ın coğrafi konumu üzerinden jeopolitik sorunları ele alınmıştır. II. Bölümdeyese ülkenin jeopolitik aktörleri üzerinden sorunlara çözüm arayışı mövzubahistir. Son bölüme gelince, burada Azerbaycan’ın güncel jeopolitik sorunları ele alınmış ve çözüm önerilerinin jeopolitik değerlendirilmesine gayret gösterilmiştir

In terms of geographical location, Azerbaijan locates east of South Caucus and West of the Caspian Sea. Increase the importance of Azerbaıjan is plenty of energy resources like, Southwest Asian countries. Against of legal solution of OSCE Minsk Group which supported by Azerbaijan, Armenian government did not take this solution seriously and geopolitical conditions will not be fixed. Baku government demanding recognition of Nagorno - Karabakh legal rights on the basis international law and rules of the United Nations.After the Cold War Azerbaijan integrated into world markets like other post - Soviet states. Considering to rapidly change of economic conditions, we can say; Azerbaycan is one step ahead of other south Caucasus countries ın this regard. In this sense oil factor is dominant factor which accepted by the world. At this point of view the main goal of Azerbaijan is solution of Caspian Sea legal status.Each of three section of this dissertation researched mentioned above topics and proposed solutions. In I Section discussed the geopolitical problems of Azerbaijan. In II Section mentioned the topics of solution to Azerbaijan’s geopolitical actors. In the last Section handled Azerbaijan current geopolitical problems and evaluation of geopolitical proposal.
Keywords: Azerbaycan; Caspian Sea; Geopolitics; Hazar Denizi; Jeoplitik; Jeopolitik; Karabağ Sorunu; Karabakh Conflict; Siyasal yönler; Tarih; Uluslararası ilişkiler