Türkiye'de 2002 sonrası din eğitimi tartışmaları - Altıntaş, Emre (My University, 2020)
Türkiye’de 2002 sonrası dönem, örgün din eğitimi alanında yoğun tartışmaların yapıldığı önemli bir zaman dilimidir. Bu dönemde konuyla ilgili tartışmalar; DKAB dersi, seçmeli din dersleri, imam hatip okulları ve yüksek din eğitimi bağlamında cereyan etmiştir. DKAB dersiyle ilgili tartışmalarda bu dersin statüsü, öğretim ders kitabı ile öğretmeni irdelenmiştir. Seçmeli din derslerine dair tartışmalarda isteğe bağlı din eğitimi, bu derslerin meşruiyeti ve uygulamadaki durumu incelenmiştir. İmam hatip okulları kapsamında okulların amacı, öğretim rencisi ve öğretmeniyle imam hatip ortaokulu konuları ele alınmıştır. Yüksek din eğitimi bağlamında ise; yüksek din eğitiminin amacı, isimlendirilmesi, bölümlere ayrılması, bu eğitimde öğretmen yetiştirilmesi, uzaktan eğitim, bu eğitimin müfredatı, öğrencisi ve öğretim üyesi konuları tartışılmıştır.

The post-2002 period in Turkey, an important period when intense debates were made in the field of formal religious education. Discussions on the subject in this period took place within the context of DKAB course, elective religion courses, imam hatip schools and higher religious education. In the discussions about the DKAB course, the status of this course, the curriculum and the textbook and the teacher were examined. In the discussions on elective religion courses, optional religious education, the legitimacy of these courses and their status in practice were examined. Within the scope of imam hatip schools, the purpose of the schools, the curriculum, the students and teachers, and imam hatip secondary school were discussed. In the context of higher religious education; the purpose of higher religious education, naming it, dividing it into departments, training teachers in this education, distance education, the curriculum of this education, students and lecturers were discussed.
Keywords: 2002 Sonrası Religious Education; After 2002; Din eğitimi; Religious education; Turkey; Türkiye