OKUL ÖNCESİ EĞİTİME DEVAM EDEN 5 YAŞ ÇOCUKLARININ _x000D_ UYGULANAN ETKİNLİKLERE İLİŞKİN GÖRÜŞLERİNİN _x000D_ BELİRLENMESİ - ÜNSAL, FATMA ÖZGE (My University, 2020)
Bu araştırmanın temel amacı 5 yaş çocuklarının okul öncesi eğitim kurumlarında uygulanan etkinlikler hakkındaki düşüncelerini ve bu düşünceler üzerinden çocukların ihtiyaçlarını belirlemektir. Araştırmanın amacına uygun olarak nitel araştırma desenlerinden durum çalışması deseni kullanılmıştır. Çalışma grubu, kolay ulaşabilirlik ilkesi göz önünde bulundurularak oluşturulmuştur. Araştırmaya 2017-2018 eğitim öğretim yılı güz-bahar döneminde İstanbul ili, Kadıköy ilçesi, Göztepe semtinde okul öncesi eğitime devam eden 19’u kız, 23’ü erkek olmak üzere toplam 42 çocuk dahil edilmiştir. Veriler, araştırmacılar tarafından oluşturulan yarı yapılandırılmış görüşme formu ile toplanmıştır. Veri toplama süreci sonunda elde edilen verilerin analizinde betimsel analiz kullanılmış ve elde edilen bilgilerin sayısal değerlerle ifade edilebilmesi için frekans ve yüzde değerleri belirlenmiştir. Araştırmanın sonucunda çocukların en sevdiği etkinlikler sırasıyla sanat, oyun, matematik, hareket, fen ve drama olarak belirlenmiştir. Araştırmaya katılan çocukların tamamına yakınının en sevdikleri etkinlikler sınıfta yapılmaktadır. Çocukların az bir kısmı en sevdikleri etkinlikleri sınıf içinde yapmak isterken, yarıdan fazlası ise en sevdikleri etkinlikleri bahçede yapmak istediklerini belirtmişlerdir. Çocuklardan kendi günlerini tasarlamaları istediğinde, etkinlerde pasif-aktif dengesinin doğal olarak ortaya çıktığı ve çocukların tasarımlarında daha aktif olmalarına imkân tanıyan bir gün planladıkları belirlenmiştir.

The main purpose of this research is determine the thoughts of 5 year old _x000D_ children about the activities implemented in preschool education instutions and to determine _x000D_ the needs of children through these thoughts. The case study pattern was used from qualitative research patterns in accordance with the purpose of the research. The study group _x000D_ was formed the principle of easy accessibility in mind and included 42 children, 19 of whom _x000D_ were girls and 23 of whom were boys, who attended preschool education in Göztepe district, _x000D_ Kadıköy district, İstanbul province during the fall-spring semester of the 2017-2018 _x000D_ academic year. The data was collected through a semi-structured interview form created by _x000D_ the researchers. Descriptive analysis was used in the analysis of the data obtained at the end _x000D_ of the data collection process and frequency and percentage values were determined in order _x000D_ to express the data obtained with numerical values. As a result of the study, children’s _x000D_ favorite activities were art, play, math, movement, science, and drama respectively. Close to _x000D_ all of the children involved in the research have their favorite activities in the classroom. A _x000D_ few of the children wanted to do their favorite activities in the classroom, while more than _x000D_ half said they wanted to do their favorite activities in garden, outside of classroom. When _x000D_ children asked to design their own day, it is determined that the passive-active balance _x000D_ naturally arises in the activities and that they plan a day that allows them to be more active_x000D_ in their design.
DETERMINING THE OPINION OF 5 YEAR OLD CHILDREN CONTINUING PRE-SCHOOL EDUCATION ON THE APPLIED ACTIVITIES