Hashimato hastalığında dental kaynaklı mezenkimal kök hücrelerin hücresel tedavide immünomodülatör etkisinin in-vitro ortamda araştırılması - Gökalp, Muazzez (My University, 2019)
AMAÇ: Hashimoto Tiroiditi (HT) en sık rastlanan otoimmün tiroid hastalıklarından biridir. Tiroid bezi bu hastalıkta lenfositler tarafından infiltre edilmekte, hormon üretimi bozulacak kadar hasar meydana gelmektedir. HT hastalarının periferal kanlarından izole edilen periferal kan mononükleer hücrelerde (PKMH) 0.Gün immünfenotiplemeleri ve 3. Gün anti CD3/ CD28 uyarımları sonrasında mezenkimal kök hücre (MKH) varlığın-da ya da yokluğundaki kültür sonrası; proliferasyon, Treg hücre düzeyleri, lenfositlerin naif ve memori hücreleri ve Fas-FasL hücre düzeyleri arasındaki ilişki sağlıklı bireyler ile karşılaştırılarak in-vitro ortamda araştırılması amaçlanmıştır.GEREÇ-YÖNTEM: TSH-R antikoru, anti-TPO, anti-Tg düzeyleri HT ile uyumlu olan ve otoimmün hastalığı olmayan 8 HT ve 8 sağlıklı kullanılmıştır. 0.Gün immünfe-notipleme (Th, Tc, B ve NK) yapılmıştır. PKHM’ler anti CD3/ CD28 ile uyarılarak MKH varlığında ya da yokluğunda kültüre edilmiştir. Kültür sonrası CFSE ile hücre proliferasyonu, lenfosit Fas-FasL düzeyleri, Treg hücre düzeyleri ve lenfositlerin naif-memori düzeyleri incelenmiştir.BULGULAR: HT ve sağlıklı bireylerin 0.Gün ve 3.Gün kültür sonrası MKH varlığında ya da yokluğunda Th hücre düzeylerinde bir fark bulunmamıştır (p>0.05). Tc hücre düzeyleri MKH yokluğunda HT patogenezli bireylerde, sağlıklı ve HT’lerin MKH varlığındaki kültürler göre anlamlı olarak yüksek bulunmuştur (p<0.05) ve Treg düzeyleri arasında hasta ve kontrol grubu arasında bir fark gözlemlenmemiştir. MKH varlığındaki Hashimoto hastalarının kültürlerinde Fas-FasL düzeyleri ve lenfosit prolif-erasyonu sağlıklı ve MKH yokluğundaki kültürlerine göre anlamlı olarak düşük bulunmuştur (p<0.05).SONUÇ:Yapılan çalışmada MKH’lerin HT’de lenfosit proliferasyonunu ve Fas-FasL düzeylerini baskıladığı; MKH’lerin otoimmün tiroid hastalıklarda hücresel tedavinin yeni bir seçenek olabileceği yönünde yapılacak olan in-vivo çalışmalara kapıları aralamaktadır.

AIM: Hashimoto Thyroiditis (HT) is one of the most common autoimmune thyroid diseases. In this disease, the thyroid gland is infiltrated by lymphocytes, causing damage to the extent that hormone production is impaired. After day 0 immunophenotyping in peripheral blood mononuclear cells (PBMC) isolated from the peripheral blood of patients with HT and after culture in the presence or absence of mesenchymal stem cells (MSCs) after anti CD3/ CD28 stimulation on Day 3; The aim of this study was to investigate the relationship between proliferation, Treg cell levels, naive and memory cells of lymphocytes, and Fas-FasL cell levels by comparing them with healthy individuals in-vitro.METHOD: TSH-R antibody, anti-TPO, and anti-Tg levels were used in 8 HT and 8 healthy individuals who were compatible with HT and did not have autoimmune disease. Day 0 immunophenotyping (Th, Tc, B and NK) was performed. PKHMs were stimulated with anti CD3/ CD28 and cultured in the presence or absence of MSCs. Cell proliferation, lymphocyte Fas-FasL levels, Treg cell levels and naive-memory levels of lymphocytes were examined with CFSE after culture.RESULTS: There was no difference in Th cell levels of HT and healthy individuals in the presence or absence of MSCs after culture on Day 0 and 3 (p> 0.05). Tc cell levels were found to be significantly higher in individuals with HT pathogenesis in the absence of MSC than in healthy and HT cultures in the presence of MSC (p<0.05), and no difference was observed in Treg levels between the patient and control groups. Fas-FasL levels and lymphocyte proliferation were found to be significantly lower in the cultures of Hashimoto patients in the presence of MSCs compared to cultures without MSCs (p <0.05).CONCLUSION: In the study, MSCs suppressed lymphocyte proliferation and Fas-FasL levels in HT; It opens the door for in-vivo studies that will be conducted to sug-gest that MSCs may be a new option in cellular therapy in autoimmune thyroid diseas-es.
Keywords: Child welfare; Çocuk sağlığı; Çocuk sağlığı ve hastalıkları bilimi; Hashimoto; Immunomodulation; İmmünomodülasyon Hashimoto; Mesenchymal Stem Cell; Mezenkimal Kök Hücre; Pediatrics